Kiderült, honnan került olyan sok robbanásveszélyes anyag a bejrúti kikötőbe, a katasztrófa eddig 135 halottat követelt

2020. augusztus 5., 19:47

Szerző:

Emelkedett a Bejrútban kedd este történt robbanások halálos áldozatainak száma: a libanoni egészségügyi miniszter közlése szerint

A katasztrófa után 135 elhunytat találtak, a sérültek száma ötezerre emelkedett.

Többtucatnyi embert eltűntként tartanak nyilván és több mint kétszázezer ember vált földönfutóvá.

A libanoni kormányzat kéthetes szükségállapotot hirdetett az országban, a katonai hatóságokat különleges biztonsági jogkörökkel ruházták fel.

Azt is közölték, hogy házi őrizet alá helyeztetnek meg nem nevezett számú kikötői illetékest, amíg kivizsgálják, hogyan robbanhatott fel a kikötőben évek óta tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát. A hatóságok egyűttal megkezdik a hangár karbantartásáért és őrzéséért felelős személyek névsorának az összeállítását – jelentette atz MTI.

Az Al Jazeera megtudta, hogy 2013. szeptemberben az orosz tulajdonú, de moldovai zászló alatt közlekedő Rhosus nevű teherhajó Grúziából Mozambikba tartott, amikor technikai problémák miatt kénytelen volt Bejrútban kikötni.

A libanoni hatóságok nem engedték továbbhaladni, végül a legénység elhagyta a hajót. A veszélyes rakományt egy hangárban helyezték el a bejrúti kikötőben. 2014 júniusában a vámhivatal akkori igazgatója sürgős levélben kért segítséget az ammónium-nitrát eltávolításához, majd ezt további öt levél követte. Ezekben három megoldási javaslatot is felvázoltak: exportálják az ammónium-nitrátot, vagy adják oda a libanoni hadseregnek, vagy adják el egy robbantással foglalkozó libanoni magáncégnek.

Az egyik 2016-os levél szerint a vámhivatal

nem kapott semmilyen választ a kérésre,

2017-ben pedig a vámhivatal új vezetője az ügyben eljáró bírót sürgette, hogy intézkedjen, felhívva a figyelmet arra, hogy az ammónium-nitrát veszélyt jelent a kikötőben dolgozókra – idézte az Al Jazeerát a 24.hu.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.