Beiktatták III. Károlyt – hivatalosan is ő Nagy-Britannia uralkodója

A St. James's Palace-ban hivatalosan is királlyá kiáltották ki III. Károlyt szombat délelőtt.

2022. szeptember 10., 11:45

Szerző:

III. Károly a trónutódlási tanácson a király személyes nyilatkozatot tett II. Erzsébet királynő haláláról, és esküt tett a skót egyház tiszteletben tartására.

Újra felvonták a lobogókat

Az esemény idejére a II. Erzsébet halála miatt félárbocra eresztett zászlókat újra felvonták és díszlövésekkel köszöntik az új uralkodót. A St James Palace-nál hatalmas tömeg gyűlt össze a Hvg.hu tudósítója szerint.

A trónutódlási tanács tagjai felsorakoztak a trónteremben a szertartás második részére és a király köszöntésére. Az emelvényen egy trón látható, amelyen a királynő "ER" betűjelzése látható. Jelenleg tervezik az újat, amely a "CR", Charles Rex feliratú lesz.

Károly elsőként bejelentette II. Erzsébet halálát.

„A legfájdalmasabb kötelességem, hogy bejelentsem önöknek szeretett anyám, a királynő halálát”

– mondta.

„Tudom, hogy az egész nemzet, és azt hiszem, az egész világ, milyen mélyen együttérez velem abban a jóvátehetetlen veszteségben, amelyet mindannyian elszenvedtünk – írja a lap.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.