Felelősségre vonásról beszélt az új brazil elnök beiktatása napján

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília demokratikusan megválasztott elnöke vasárnap több mint tucatnyi külföldi államfő jelenlétében letette hivatali esküjét a brazil fővárosban.

2023. január 1., 22:09

Szerző:

„Mai üzenetem a remény és az újjáépítés üzenete” – hangsúlyozta Lula a Kongresszus alsó házában megtartott beiktatási beszédében. Hozzátette: Ennek a választásnak a demokrácia volt a nagy nyertese.

A beiktatási ceremónia előtt Luiz Inácio Lula da Silva feleségével, Janjával, valamint az új alelnökkel, Geraldo Alckminnal és feleségével egy nyitott Rolls Royce-szal hajtott végig Brazíliavároson. Az eskütételt követő nagyszabású zenei fesztiválon több mint 40 művész lépett fel.

Lula elődje, Jair Bolsonaro a szokásoktól eltérve nem adta át az elnöki szalagot utódjának, pénteken családjával Floridába utazott.

Lula már 2003 és 2010 között is Brazília államfője volt, akkor kormánya profitált a nyersanyagipar fellendüléséből, és szociális programjai emberek millióinak segítettek kitörni a szegénységből. De az országban a korrupció széles körűen elterjedt. Lulát elítélték korrupció és pénzmosás miatt, de az ítéletet később hatályon kívül helyezték.

Bolsonaro elnöksége alatt Brazíliának feszültté vált a viszonya más országokkal az esőerdők irtása miatt, emellett a brazil kormányt az emberi jogok semmibevételével vádolták.

Lula azt ígérte – Bolsonaro nevét nem említve –, hogy miközben nem akarnak elégtételt venni azokon, akik „személyes és ideológiai terveiknek próbálták alávetni a nemzetet”, biztosítani fogják a jogállamiságot. Hozzátette: felelősségre vonják azokat, akik hibáztak, de ez megfelelő jogi eljárás keretében történik majd.

A világ vezető hatalmai potenciális stratégiai politikai és gazdasági partnerként tekintenek a Lula vezette Brazíliára. Brazília hatalmas természeti erőforrásai és jelentős mezőgazdasága miatt nagyhatalomnak számít Latin-Amerikában.

Lula a tervei között a környezet- és klímavédelem megerősítését vázolta, emellett a gazdaság lassulása és a magas infláció miatt ismét előtérbe került éhínség ellen is tenni akar. A 77 éves politikus programjának megvalósítása azonban nem lesz egyszerű, főleg Brazília erősen megosztott politikája miatt. A Kongresszus mindkét házát Bolsonaro szövetségesei ellenőrzik.

(Kiemelt kép: Luiz Inacio Lula da Silva 2022. november 16-án. Fotó: AFP)