Bebörtönzött iráni újságírónők kapták az ENSZ sajtószabadságdíját

Három bebörtönzött iráni újságírónő kapta az ENSZ sajtószabadságért odaítélt díját – jelentette be kedden este a nemzetközi szervezet. Közülük a 22 éves Mahsza Amini a börtönben halt meg.

2023. május 3., 08:54

Szerző:

Az egyik díjazott, a 31 éves Nilufar Hamedi, a Ham Mihan újságírója számolt be arról, hogy a 22 éves Mahsza Amini tavaly szeptemberben meghalt, miközben az erkölcsrendészet fogva tartotta, mert nem viselte megfelelően a fejkendőjét. A másik díjazott, a 36 éves Elaheh Mohammadi, a Sargh folyóirat munkatársa pedig Amini temetéséről számolt be.

Amini halála miatt számos iráni városban hónapokig tüntettek. Ez volt a fennálló hatalom elleni legerősebb demonstrációhullám 2009 óta, amikor a Zöld Mozgalom tüntetései milliókat vittek az utcára.

A harmadik díjazott az ismert iráni aktivista, újságíró Nargesz Mohammadi lett. Az ismert iráni emberi jogi aktivista a halálbüntetés egyik harcos ellenzője. Korábban mérnökként, majd újságíróként dolgozott, és az időközben betiltott Emberi Jogok Védelmezőinek Központja nevű szervezet szóvivője lett. 2018-ban Szaharov-díjjal jutalmazták munkásságát.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) sajtószabadság-díját Guillermo Cano kolumbiai újságíróról nevezték el, akit 1986. december 17-én gyilkoltak meg az El Espectador újság irodája előtt Bogotában. Az UNESCO a díjazottakat 1997 óta a sajtószabadság május 3-ai világnapja alkalmából jelenti be.

„Most fontosabb, mint valaha, hogy tisztelettel adózzunk minden újságírónő előtt, akiket akadályoznak munkájukban, és akiknek fenyegetésekkel és az ellenük irányuló támadásokkal kell szembenézniük” – fogalmazott Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a New York-i ünnepségen.

„Történelmi, nők által vezetett forradalmat indított” a három díjazott újságíró munkája – hangsúlyozta méltatásában a nemzetközi zsűri elnöke, Zainab Salbi. Hozzátette: az újságírók nagy árat fizettek azért, hogy beszámoljanak az igazságról, kiérdemelték az elismerést.

Az iráni igazságszolgáltatás április végén közölte, hogy az Amini haláláról hírt adó két riporter, Hamedi és Elaheh Mohammadi ellen vádat emeltek az Egyesült Államokkal való együttműködés, nemzetbiztonság elleni tevékenység és „rendszerellenes propaganda” miatt.

Az UNESCO értesülése szerint Hamedit és Mohammadit szeptember óta az iráni Evin börtönben tartják fogva, Hamedit magánzárkában. Nargesz Mohammadit már többször bebörtönözték, az UNESCO szerint jelenleg 16 éves börtönbüntetését tölti az Evin börtönben.

Az iráni emberi jogi aktivisták szerint a tüntetéshullámban résztvevők közül legkevesebb 529 embert öltek meg, és több mint 19 700 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

(Kiemelt kép: az iráni Andisheh magazin egy példánya, amely Mahsa Amini haláláról számol be. Amishi az iszlám köztársaság erkölcsrendőrsége által 2023. március 14-én Teheránban történt letartóztatása után halt meg. Fotó: Atta Kenare / AFP)