Bármelyik pillanatban kitörhet egy vulkán Izlandon

Napok óta reng a föld a Izlandon, a hatóságok attól tartanak, hogy további, még erősebb rengések következhetnek be, ami vulkánkitöréshez vezethet.

2023. november 11., 13:07

Szerző:

Szükségállapotot hirdettek az izlandi hatóságok a szigetország délnyugati részén történt földrengéssorozat nyomán. Az országos rendőrfőkapitány a Grindavik városától északra fekvő Sundhnjukagigarban történt heves földrengések miatt hozta meg ezt az intézkedést, készültségbe helyezték a katasztrófavédelmet is. Az EuroNews híre szerint az izlandi hatóságok attól tartanak, hogy további, még erősebb rengések következhetnek, amelyek vulkánkitöréshez vezethetnek. Az IMO izlandi meteorológiai hatóság szerint néhány napon belül vulkánkitörésre kerülhet sor.

Az egyik legismertebb turistalátványosságot, a Kék Lagúnát már csütörtökön elővigyázatosságból bezárták a földrengéssorozatot követően. A Reykjanes-félszigeten található lagúna többek között szabadtéri termálmedencéje miatt népszerű.

Pénteken mintegy 800 rengést mértek a Reykjanes-félszigeten található, 4000 lakosú Grindavik várostól három kilométerre északra. A meteorológiai hatóság előzetes adatai szerint a legerősebb rengés erőssége 5,2 volt. Ugyancsak pénteken két erős rengést éreztek a fővárosban, Reykjavíkban is, valamint Izland déli partvidékének nagy részén.

A meteorológiai hatóság közlése szerint a földfelszín alatt mintegy öt kilométer mélyen magma felhalmozódását észlelték. Amennyiben a magma a felszín felé tör, az vulkánkitöréshez vezethet.

2021 óta három vulkánkitörés volt a Reykjanes-félszigeten: 2021 márciusában, 2022 augusztusában és idén júliusban. Ezek a kitörések azonban lakott területektől vagy fontos infrastruktúrától távol történtek. Izland Európa legnagyobb és legaktívabb vulkanikus régiója.

 (Kép forrása: Izlandi táj, forrás: Pexels.com)