Több ország irányába is leállítaná az EU a Barátság kőolajvezetéken keresztüli olajszállítást

A leginkább csak szimbolikus jellegű intézkedés a tizenegyedik szankciócsomag része lehet.

2023. május 12., 15:46

Szerző:

Az Európai Unió javaslatot tett a Németországba és Lengyelországba irányuló orosz kőolaj szállítások hivatalos leállítására – írja az Index. A két ország korábban mentességet kapott az orosz olajra vonatkozó szankciók alól.

A szankció alóli mentesség eltörlése szimbolikus lépés lenne az Európai Unió részéről, mivel a németek és lengyelek már fontos lépéseket tettek azért, hogy leváljanak az orosz kőolajról.

Németország és Lengyelország 2022-ben átlagosan napi 480 ezer hordónyi importot bonyolított le a Barátság kőolajvezetéken keresztül. A vezeték déli ágán a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországa irányuló szállítás napi átlagban csaknem 290 ezer hordónyi volt, ami az idei évben kismértékű csökkenést jelent.

A mentesség megszüntetésére irányuló javaslat az Európai Unió tizenegyedik szankciócsomagjának részét képezheti. A szankciós csomag életbe lépéséhez az összes tagállam támogatására lenne szükség, de a folyamatban lévő tárgyalások miatt még azelőtt megváltozhat, hogy hatályba lépne.

(Fotó: MTI / Komka Péter)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.