Orosz védelmi minisztérium: két amerikai bombázó sértett határt

Az orosz hadsereg hírportálja, a Zvezda két, a Balti-tenger felett Oroszország határát átlépő amerikai B1-es bombázó észleléséről és visszakíséréséről számolt be kedden este. Amerikai védelmi források az értesülést még nem erősítették meg.

2023. május 23., 21:16

Szerző:

Két amerikai B1-es bombázót fordított vissza az orosz légierő Szu-27-es vadászgépe a Balti-tenger felett, közölte az orosz fegyveres erők hírportálja, a Zvezda kedden este. Beszámolójuk szerint a légvédelem két amerikai bombázót észlelt, akik a tengeri határ felett a moszkvai források szerint „átlépték az orosz felségvizeket”.

A levegőbe emelkedő vadászgép először felszólította a bombázók pilótáit, forduljanak vissza, majd kikísérte őket az orosz légtérből, írja a Zvezda.

Az orosz vadászgép személyzete amerikaiként azonosította a B1-eseket, és a kikísérés után felállított biztonsági szektorban járőrözött. Amerikai védelmi források az incidens tényét egyelőre még nem erősítették meg. Annyi azonban hivatalos értesítés nélkül is ismert, hogy a Royal Air Force angliai, Fairford-i bázisára éppen kedden érkezett meg két új, itt állomásoztatott B1-es bombázó az amerikai légierő kötelékéből. A bázisra való délutáni visszaérkezésüket pedig többen megörökítették fotókon is.

(Kiemelt kép: illusztráció. B1-es bombázók Új Mexikó állam felett. Fotó: Atlas Photo Archive / USAF / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.