Az USA szankciókat hoz Mianmar ellen a rohingyák üldöztetése miatt

2017. október 24., 07:36

Szerző:

Az amerikai kormány büntetőintézkedéseket foganatosít a mianmari vezetés ellen a rohingya kisebbség elleni erőszak miatt – jelentette be Washingtonban hétfőn a külügyi szóvivő. Heather Nauert közleményben kifejezte Washington aggodalmát a mianmari Arakán államban élő, muszlim vallású rohingya kisebbség helyzete miatt. „Szükség van az atrocitásokért felelősök elszámoltatására, legyen szó akár kormányzati erőkről, akár önkényeskedő egyénekről” – szögezte le közleményében.

A szóvivő a mianmari hadsereg ellen hozott korábbi intézkedések és fegyvereladási embargó mellett bevezetett új szankciókkal kapcsolatban elmondta: ezek között szerepel például a magas rangú mianmari katonai vezetőknek adott beutazási engedélyek felfüggesztése vagy a biztonsági erők magas rangú tisztségviselőinek már kézbesített meghívások visszavonása. 

Az amerikai külügyminisztérium kilátásba helyezett gazdasági szankciókat is az atrocitásokért felelős személyek ellen. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a múlt szerdán jelentette ki először nyilvánosan, hogy a muszlim vallású rohingya menekültek válságáért a mianmari hadsereg vezetői a felelősek. 

Az ENSZ friss adatai szerint augusztus 25-e óta több mint 580 000 rohingya kényszerült elmenekülni Mianmarból a szomszédos Bangladesbe. A válság akkor robbant ki, amikor az üldöztetést szenvedő kisebbségi rohingyák fellázadtak a bánásmód ellen, és rendőrőrsöket támadtak meg. A hadsereg azonnali erőszakkal válaszolt.

Az ügy hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.