Az USA azt állítja, hogy lelőttek egy a húszik által ellenőrzött területről indított cirkálórakétát

Az Egyesült Államok hadseregének közlése szerint vasárnap amerikai repülőgépek lőttek le egy cirkálórakétát, amit a jemeni húszi fegyveresek által ellenőrzött területről lőttek ki a Vörös-tengeren egy amerikai romboló felé – írja a Reuters.

2024. január 15., 11:12

Szerző:

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága szerint rakétát a jemeni Hodeidah kikötőváros közelében lőtték le. Nem történt sérülés vagy kár. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok péntek hajnalban közel 30 húszi célpontot támadtak, szombaton pedig a USS Carney romboló lőtt Tomahawk rakétákkal egy Sana'a, a jemeni főváros közelében található radarállomást. A cél a húszik távoli csapásmérő erejének gyengítése volt, mivel korábban sorozatban drónokkal és ballisztikus rakétákkal lőtték a tengeren áthaladó kereskedelmi hajókat – írja a 444

A történtek után Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azt mondta, „privát üzenetet” küldtek Iránnak a jemeni húszikról. További részleteket nem közöltek. Ahogy arról beszámoltunk, a húszik vörös-tengeri támadásaira válaszul péntekre virradóra a brit és az amerikai fegyveres erők számos húszi katonai célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat Jemenben. Az Egyesült Államok szombaton újabb támadásokat intézett húszi katonai létesítmények ellen. a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapban megjelent írásában David Cameron felfedi, hogy az Egyesült Államok kérte Nagy-Britannia segítségét a húszik elleni „korlátozott és célzott” katonai akcióhoz. 

(Kiemelt képünk illusztráció:  az Arleigh Burke-osztályú USS Carney romboló a Vörös-tengeren 2023. októberében. Fotó: AFP)