Az USA azt állítja, hogy lelőttek egy a húszik által ellenőrzött területről indított cirkálórakétát

Az Egyesült Államok hadseregének közlése szerint vasárnap amerikai repülőgépek lőttek le egy cirkálórakétát, amit a jemeni húszi fegyveresek által ellenőrzött területről lőttek ki a Vörös-tengeren egy amerikai romboló felé – írja a Reuters.

2024. január 15., 11:12

Szerző:

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága szerint rakétát a jemeni Hodeidah kikötőváros közelében lőtték le. Nem történt sérülés vagy kár. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok péntek hajnalban közel 30 húszi célpontot támadtak, szombaton pedig a USS Carney romboló lőtt Tomahawk rakétákkal egy Sana'a, a jemeni főváros közelében található radarállomást. A cél a húszik távoli csapásmérő erejének gyengítése volt, mivel korábban sorozatban drónokkal és ballisztikus rakétákkal lőtték a tengeren áthaladó kereskedelmi hajókat – írja a 444

A történtek után Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azt mondta, „privát üzenetet” küldtek Iránnak a jemeni húszikról. További részleteket nem közöltek. Ahogy arról beszámoltunk, a húszik vörös-tengeri támadásaira válaszul péntekre virradóra a brit és az amerikai fegyveres erők számos húszi katonai célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat Jemenben. Az Egyesült Államok szombaton újabb támadásokat intézett húszi katonai létesítmények ellen. a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapban megjelent írásában David Cameron felfedi, hogy az Egyesült Államok kérte Nagy-Britannia segítségét a húszik elleni „korlátozott és célzott” katonai akcióhoz. 

(Kiemelt képünk illusztráció:  az Arleigh Burke-osztályú USS Carney romboló a Vörös-tengeren 2023. októberében. Fotó: AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.