Az ukránok szerint patthelyzetbe került Vlagyimir Putyin

A 24tv cikke szerint az orosz elnök eszközei üres fenyegetéssé váltak mostanra és Putyin magát hozta nehéz helyzetbe.

2023. augusztus 16., 14:51

Szerző:

Oroszország kilépése a gabonaegyezményből komoly hatással volt a világpiaci helyzetre, Vlagyimir Putyin terve azonban fordítva sült el. Egyetlen halvány reménysugarat a közelgő tárgyalása jelentheti Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel – írja az Index, az ukrán 24tv  beszámolójára hivatkozva. 

„Bár lehetetlen megjósolni, hogyan végződik majd a történet, az már most világos, hogy geopolitikai értelemben Moszkva egyértelműen vesztesként jött ki belőle” – véli a 24tv. A portál úgy fogalmaz, „még az afrikai országok és Kína is rájöttek arra, hogy Putyin és csatlósai azok, akik válságot idéznek elő az élelmiszerpiacon”. Hozzáteszik, hogy ha a hajótulajdonosok úgy döntenek, hogy továbbra is ellátogatnak az ukrán kikötőkbe, Oroszország nem tudja megakadályozni őket.

Putyin júliusban úgy döntött, kilépnek a gabonaegyezményből, a Krími híd felrobbantása után viszont világossá vált: nincs visszaút. A 24tv cikke szerint ez hatalmas hiba volt az orosz elnök részéről, hiszen a Kreml ezzel bizonyos mértékig aláásta hitelességét afrikai partnereivel szemben, és Kínát is nehéz helyzetbe hozta. A szakértők azt feltételezték, hogy Törökország, mint a két ország közötti közvetítő fél, saját biztonsági garanciákat fog nyújtani, erre azonban nem került sor Erdoğanék részéről. Ezzel szemben a kereskedelmi hajók némi szünet után ismét útra keltek. A hajótulajdonosok, valamint a rakományokat biztosító társaságok úgy döntöttek, hogy az oroszok fenyegetései nem többek megfélemlítési kísérletnél.

Az ukrán lap szerint mára már mindenki számára nyilvánvaló, hogy Oroszország nem képes megközelíteni az ukrán partokat a hajóelhárító rakéták hatótávolságán belül, és félnek olyan területekre is behatolni, ahol a nagy teljesítményű pilóta nélküli repülőgépek jelenléte miatt könnyen észrevehetővé válhatnak. Emellett az itt közlekedő hajókat sem lenne érdemes megtámadnia az oroszoknak, ugyanis ezek nagyrészt harmadik országokhoz tartoznak, legénységük pedig többek között NATO-államok állampolgáraiból áll. A 24tv emellett hangsúlyozza, hogy nemcsak a tengeren álltak be érdekes változások, de a levegőben is, emlékeztetve az utóbbi időkben történt, Moszkvát ért dróntámadásokra, melyekből nem egy volt mostanság.

A portál úgy véli, ha ezek a támadások megsokszorozódnak, Oroszország könnyen repüléstilalmi zónává válhat, ami egy ilyen légi összeköttetéssel rendelkező országnak hatalmas csapás lenne. Végezetül arra jutottak, nem valószínű, hogy Putyin és Erdoğan közelgő tárgyalása meg tudná menteni ettől Moszkvát, még talán akkor sem, ha visszatér a gabonaüzlethez.

(Kiemelt képünkön: A Sormovo 2-es teherhajót töltik fel árpával 2022. június 11-én, Rosztov-na-Donu kikötőjében. Fotó: AFP)