Az ukrán sajtó szerint Mariupolból Oroszországba deportálják menekülőket

A deportált mariupoli lakosokat szűrési táborokba szállítják, majd onnan Oroszország különböző távoli városaiba juttatják el őket.

2022. március 24., 13:01

Szerző:

A deportált mariupoli lakosokat szűrési táborokba szállítják, majd onnan Oroszország különböző távoli városaiba juttatják el őket – írja az ukrán napilap az UNIAN.

Az orosz terroristák a blokkolt Mariupol lakosainak ezreit viszik erőszakkal Oroszországba. A mariupoli városi tanács jelentetteÖsszesen mintegy 15 ezer állampolgár esett illegális kitoloncolás áldozatává, ami Mariupol városának lakosainak fele.

„A megszállók ultimátum formájában buszokra kényszerítik a háború által amúgy is megkínzott embereket. Bizonyítékok vannak arra is, hogy az orosz megszállók útleveleket és más ukrán dokumentumokat vesznek el az emberektől”

– közölte a polgármesteri hivatal sajtószolgálata. A deportált mariupoli lakosokat szűrési táborokba szállítják, majd onnan Oroszország különböző távoli városaiba juttatják el őket. 6000 deportált mariupoli lakosról számoltak be a hatóságok. Az ukrán villámháború kudarca miatt az oroszok városok és polgári célpontok bombázására, civilek terrorizálására és megölésére koncentráltak.

Mariupolban most heves harcok folynak a város felszabadításáért a betolakodóktól, amelyeket az orosz-ukrán háború elején elfoglaltak. Az ellenség mindvégig blokkolja a lakók evakuálását, az élelmiszerellátást, megtámadja a kórházakat és a menhelyeket, és nem engedi eltemetni a halottak holttestét. A legfrissebb adatok szerint a mariupoli orosz agresszió áldozatainak száma már meghaladja a 3 ezret.

(Kiemelt képünk: Mariupol, 2022. március 14. Nő halad el egy tüzérségi támadásban megrongálódott épület előtt Mariupolban 2022. március 13-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)