Az ukrán állami gázvállalat kérelmezte részvételét az Északi Áramlat-2-ben

 A német szabályozó hatósághoz nyújtottak be kérelmet.

2021. október 18., 18:21

Szerző:

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat kérelmet nyújtott be a német szabályozó hatósághoz az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték minősítésében való részvételre – közölte Jurij Vitrenko, a vállalat vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján, írta az MTI.

„A Naftohaz, mint nemzeti vállalat, amely Ukrajna energiabiztonságáért folytat harcot, és védi a nemzeti érdekeket, kérelmezte a német szabályozónál, a német szövetségi hálózati felügyeletnél, hogy részt vehessen az Északi Áramlat-2 üzemeltetőjének minősítésében” – fogalmazott Vitrenko. Szavai szerint Ukrajna álláspontja az, hogy az Északi Áramlat-2 nem kaphatja meg a minősítést, mivel nem szavatolt az, hogy a gázvezeték üzemeltetése teljes mértékben megfeleljen az európai jogszabályoknak.

Kiemelte, hogy ha a Naftohaz kérelmét elfogadják, az arra kötelezi a szabályozó hatóságot, hogy hivatalosan vegye figyelembe a Naftohaz álláspontját és érveit az orosz gázvezetékkel kapcsolatban. „Reméljük, hogy a szabályozó nem utasítja el a kérelmet” – tette hozzá. Vitrenko egy korábbi nyilatkozatában már kijelentette, hogy az orosz gázvezeték minősítése ellentmondana az Európai Unió harmadik energiacsomagjában foglalt normáknak – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

Az Északi Áramlat-2 projektet irányító Nord Stream 2 AG-tól a német szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) szeptemberben kapta meg a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmet, ami az EU harmadik energiacsomagjának követelménye. Uniós előírás, hogy a gáz kitermelését és szállítását a vezetéken különböző vállalatok valósítsák meg. A német szakhatóság engedélyének kiadása akár négy hónapig is eltarthat, azután az ügy az Európai Bizottság elé kerül majd.

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását. A Nord Stream 2 AG hétfőn jelentette be, hogy befejeződött az Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése, amely így üzemkésszé vált.

(Kiemelt kép: Az Északi Áramlat 2 gázvezeték csöveit pakolják egy hajóra Mukran kikötőjében 2021. június 1-jén. Fotó: Stefan Sauer / DPA/AFP)