Az ügyészség szerint paktumot kötött az olasz állam a maffiával

Tizenkét személy ellen emelt vádat csütörtökön a palermói ügyészség a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet és az olasz állam között a kilencvenes években kötött állítólagos paktum miatt.

2013. január 10., 18:10

Vádemeléssel válaszolt az ügyészség a római parlament maffiaellenes bizottságának, amely szerint „paktum” soha nem köttetett meg, „legfeljebb hallgatólagos megállapodások születettek a Cosa Nostra főnökeivel”.

A palermói börtön bunkertermében zajló maffiaperben az ügyészség a maffia és a politika közötti egykori egyezséget kívánja bizonyítani. Ez a keresztapákkal kötött paktum vetett volna véget a politikai bizonytalanság uralta 1991-93-es évek merényletsorozatának.

A paktum során mindkét fél nyomást gyakorolt: a Cosa Nostra 1992-ben robbantásos merényletet követett el Giovanni Falcone maffiaellenes ügyész és Paolo Borsellino bíró ellen, az állam 1993-ban elfogta Toto Riina maffiafőnököt.

Az akkori állam- és kormányfők nem egyezkedtek a maffiával, tudtuk nélkül egyes politikusok találkoztak a bűnszervezet vezéreivel – hangoztatta Beppe Pisanu volt belügyminiszter, a parlamenti bizottság elnöke.

Az ügyészek másképpen látják: szerintük a maffiával való egyezkedés felsőbb politikai utasításra történt.

A vádlottak között a keresztapák egykori fellegvárának tartott, szicíliai Corleone egykori maffiafőnökei szerepelnek, közöttük Riina, valamint Mario Mori volt csendőrparancsnok, Nicola Mancino volt belügyminiszter és Marcello Dell'Utri szenátor, Silvio Berlusconi jobbkeze, a '94-ben létrehozott Forza Italia párt alapítója.

A megtért maffiózók vallomása szerint csókot váltott volna Riina és a hétszeres olasz kormányfő Giulio Andreotti is, de a politikus elleni 1999-2004 között perben ezt nem sikerült bizonyítani. Andreottit a '90-es eseményeivel kapcsolatban felmentették, az ez előttiek pedig elévültek.