Az összeomlott székelyudvarhelyi kollégium kivitelezője szerint nem tudták, hogy gyerekek vannak az épületben

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanúja miatt nyomoz.

2023. december 19., 17:00

Szerző:

Információs táblával látták el az épületet, arra hívva fel a figyelmet, hogy munkálatok zajlanak kint. Ugyanakkor nem volt tudomásuk arról, hogy gyerekek vannak a bentlakásban – ezt állította a munkálatokkal megbízott cég. A vízelvezető rendszer kialakítása miatt a kivitelező mély árkot ásott közvetlenül a Tamási Áron Gimnázium kollégiumának fala mellett. Noha a vizsgálatok még tartanak, az első gyanú szerint az elhibázott, előzetes szakértői vizsgálat nélkül megkezdett vízelvezető árok miatt omlott össze hétfő délután a székelyudvarhelyi kollégium.

A tragédiában meghalt egy 18 éves fiú, három középiskolás lányt pedig élve húztak ki a romok alól. Egyikük gerinctörést szenvedett, őt a helyszínen újra kellett éleszteni, és bár stabilizálták, továbbra is kritikus állapotban fekszik a marosvásárhelyi kórházban.

A Tamási Áron Gimnázium több épületét magyar kormányzati támogatással újították fel az elmúlt években. Már csak a kollégium volt hátra, amit Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkárának ígérete szerint 2024-re terveztek be. Azonban az intézmény az esővíz befogadására alkalmas csatornarendszerrel nem rendelkezett, ezért beázott az ebédlője. Laczkó György igazgató a helyi sajtónak azt nyilatkozta, hogy a halaszthatatlan munkálatokat megkezdték, vagyis a közeli református kollégium esővíz-elvezetőjére csatlakoztak rá. A munkálatokkal a tulajdonos katolikus érsekség a Lareno-Fa Kft. kivitelező céget bízta meg.

Az internátusban lakó gyerekek azt mondják, már a munkák elejétől repedések jelentek meg a falakon, és ezek folyamatosan tovább nőttek.


„Közvetlenül a kollégium összeomlása előtt értesítette a felügyelő tanárt egy diák, hogy egy nagy repedés keletkezett a falon, de mire a tanár odaért, már megtörtént a tragédia" – mesélte egy bentlakásos tanuló a román Adevarulnak.

 Az összeomlása során elhunyt Sipos Dávid szobatársa, László Barna azt nyilatkozta, hogy Dávid nem is hallgatta, hogy az épület összeomlik, mert fülhallgatóval a fülében aludt a szobájában. A baleset után a romok alá szoruló fiú eleinte még tudott kommunikálni a keresőcsapatokkal, de egy idő után már nem válaszolt a hívásokra. A művészeti középiskolás fiúnak december 25-én lett volna a 18. születésnapja.

A kivitelező cég vezetőjét a román Antena 3 tv riportere kedden a helyszínen meg tudta szólaltatni, és azt állította, hogy kívülről figyelmeztető jelzéseket tettek ki, de arról állítólag nem volt tudomásuk, hogy az épületben (ami 97 tanulónak az otthona) gyerekek vannak. Az eddigi információk szerint rendelkeztek a szükséges engedélyekkel, de előzetes felméréseket nem végeztek, mielőtt körbeásták volna az épületet.
A cégvezetőt erdélyi sajtóértesülések szerint már kihallgatja a rendőrség.

A tragédia másnapján a helyszínre érkezett a román oktatási miniszter is, Marcel Ciolacu miniszterelnök pedig kijelentette, hogy a bűnösöket „kivétel nélkül” felelősségre vonják.


A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium előtt az iskolai osztályok egymás után gyújtották a gyertyákat és mécseseket, az iskolában pszichológusok foglalkoznak a gyerekekkel. A városban a tragédia miatt elmaradnak az utcai karácsonyi ünnepségek és nem lesz szilveszteri tűzijáték sem.

(Kiemelt képünk: Összedőlt a Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egyik külső fala 2023. decemeber 18-án. Képernyőfelvétel. Forrás: Hargita megyei tűzoltóság)