Oroszország atomfegyver hordozására alkalmas bombázókkal röpköd Fehéroroszország felett

Kettővel is. 

2021. december 18., 18:15

Szerző:

Két, atomfegyverrel is felfegyverezhető, hosszú hatótávolságú orosz stratégiai bombázó repülőgép járőrözött szombaton Fehéroroszország felett, a misszió célja a két ország közötti szoros védelmi kapcsolatok demonstrálása volt, írja az MTI.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint két Tu-22M3 típusú gép négy-négy órát repült, hogy "közös feladatokat hajtson végre a Fehéroroszország légierő és légvédelem gépeivel". A gépeket a Fehéroroszország légierő Szu-30 típusú nehézbombázói kísérték, amelyeket Oroszország szállított a szövetségesének.

Az orosz gépek szombati járőrözése a harmadik hasonló művelet volt a múlt hónap óta.

A járőrözésre a nyugati aggodalmak közepette került sor, amelyeket az orosz csapatoknak az ukrán határ közelébe történt felvonultatása váltott ki, és ami miatt Ukrajna esetleges orosz lerohanásától tartanak. Moszkva tagadja a támadás tervét, de felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson biztonsági garanciákat arra nézve, hogy Ukrajnát kihagyják az északatlanti szövetség bővítéséből és nem telepítenek a területére NATO-fegyvereket. Egyes ukrán vezetők attól tartanak, hogy Oroszország a szövetségese, Fehéroroszország területét használja fel Ukrajna megtámadásához. Moszkva a fehérorosz-lengyel migránsválság idején határozott támogatást nyújtott Minszknek. Az Európai Unió azzal vádolja a tavaly augusztusban erősen vitatott tisztaságú elnökválasztáson hatodik mandátumára újraválasztott Aljakszandr Lukasenkát, hogy "hibrid támadás" formájában támogatja az illegális határátlépéseket, megtorlásul a rendszere ellen tiltakozó mozgalom elnyomása miatt bevezetett szankciókra. A fehérorosz vezető ezt tagadja.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök (r) az NBC News újságírójával, Keir Simmonsszal beszélget Moszkvában 2021. június 11-én, az amerikai elnökkel való találkozót megelőző exkluzív interjú során. (Fotó: Maxim Blinov / SPUTNIK / AFP)