Az oroszok ismét nagy erőkkel támadják az ukrán infrastruktúrát

Az orosz légicsapások elsősorban az energetikai infrastruktúrát érik, de több nagyvárost is támadás érte.

2023. február 10., 12:33

Szerző:

Ukrajna csaknem egész területén légiriadó volt péntekre virradó éjjel, robbanások hallatszottak többek között Harkivban, Dnyipropetrovszkban és Zaporizzsjában, az orosz légicsapások elsősorban az energetikai infrastruktúrát érték. A légiriadót péntek reggel lefújták.

Az ukrán ellenőrzés alatt álló, délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városát egy órán belül legalább tizenhét rakétatámadás érte – tájékoztatott Anatolij Kurtyev polgármester. A csapások elsődleges célpontja az energetikai infrastruktúra volt - írta a tisztségviselő a Telegramon.

Az ukrajnai háború kezdete óta nem volt példa hasonlóan intenzív támadásra a térségben. A károk felmérése és az esetleges áldozatok felkutatása folyamatban van - közölte.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója arról számolt be, hogy az oroszok legalább tíz csapást mértek a létfontosságú infrastruktúrára a régióban, ami miatt áramkimaradásokra került sor.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerint az ukrán légvédelem minden berepülő ellenséges drónt megsemmisített.

Krivij Rih városában egy rakéta eltalált egy energiatermelő létesítményt. Az épületben komoly károk keletkeztek, és egy 46 éves férfi megsérült – tette hozzá Liszak.

Ukrajnában csütörtökön fokozódtak a harcok. Kijev szerint az orosz erők offenzívába kezdtek a részben megszállt Donyeck és Luhanszk megye fölötti teljes ellenőrzés megszerzése érdekében.

(Kiemelt kép: Autók közlekednek egy sötét utcán áramszünet idején az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz rakétatámadás után Kijevben, Ukrajna, 2022. november 03. Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Tegnap 19:22

A nukleáris energiatermelés területén kötött együttműködési megállapodást az orosz Roszatom és a kínai állami atomügynökség szerdán.

Tegnap 18:36

Elfogadta a londoni Alsóház az Észak-Írország brexit utáni ügyeit véglegesen rendező Windsori Keretmegállapodást. Ezzel az utolsó vitás kérdés is rendeződhet Nagy-Britannia és az Európai Unió között.