Az oroszok értékes szuperfegyvere került az ukránok kezére

Valódi orosz szuperfegyver, vagyis inkább egy önvédelmi eszköz került az ukránok kezére.

2022. szeptember 14., 10:57

Szerző:

Az ukrán hadsereg az utóbbi napokban jelentős sikereket ért el az oroszok által eddig megszállt Harkiv megyében. Az előrenyomulásnak azonban nem csak stratégiai jelentősége van, ugyanis olyan, ritka orosz szuperfegyverek is ukrán kézre kerültek, amelyeket Oroszország eddig hét lakat alatt őrzött – írja a Rakéta.hu.

Amerikai kézre kerülhet az orosz technológia

A lap szerint, ha valószínűsítjük a szoros együttműködést Ukrajna és az amerikai titkosszolgálatok között, akkor sejthető, hogy ezek a hadi titkok előbb-utóbb utat találnak maguknak a NATO-hoz. 

A Rakéta.hu a The Warzone alapján azt írja:  a mostani szerzemény egy vadászgépeken használatos RTU 518-PSM önvédelmi zavaró pod. Az eszköz a Szu–30SM, negyedik generációs nehéz bombázó vadászgépen használt Khibiny-U elektronikus hadviselési rendszer legújabb verziójához kapcsolódik, így a megszerzése potenciálisan nagy hírszerzési értékkel bír.

A podot egy Izium környékén lelőtt, orosz Szu–30SM roncsai közt találták meg. Mint kiderült: az oroszok meg sem kísérelték megsemmisíteni a roncsot, esetleg visszaszerezni az értékes darabokat – ami sokat elárul arról, hogy az ukrán támadás hatására mennyire hevesen menekülnek az övezetből.

A lap szerint a Khibiny–U igazi értékét az adja, hogy egy már egységesített rendszerről van szó, amit többféle repülőgépre is fel lehet szerelni. A zsákmány értékét az is növeli, hogy nagyon jó állapotban jutott az ukránok kezére – írja a lap.

(Kiemelt kép: Egy kilőtt orosz zavaró pod (RTU 518-PSM) Ukrajnában. Fotó: Oryx/Twitter)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.