Életbe lépett a 30 éves korig tartó orosz sorkötelezettség

Putyin még tavaly jelentette be, hogy másfél millióval akarja növelni az ország sorkatonai és hivatásos katonai állományát, most elfogaták az erről szóló jogszabályt. Aki megkapja a behívót nem hagyhatja el Oroszországot. 

2023. július 25., 19:31

Szerző:

Oroszországban 27-ről 30 évre emelték a sorkatonai szolgálat felső korhatárát kedden. Az orosz parlament alsóháza harmadik – végső – olvasatban is elfogadta a törvényjavaslatot, amelyet Andrej Kartapolov, a duma védelmi bizottságának vezetője tavaly márciusban terjesztett elő. Az új jogszabály szerint az alsó korhatár továbbra is 18 év, ugyanakkor jövő januártól a felső korhatárt a 30. életévben határozzák meg – értesült a HVG. A 18 és 30 év közötti férfiaknak egy év katonai szolgálatot kell teljesíteniük, vagy ennek megfelelő katonai kiképzést kapnak felsőoktatási tanulmányaik alatt.

A törvény megtiltja, hogy a katonai behívóparancs kézbesítése után elhagyhassák Oroszországot a férfiak.

Egy áprilisban elfogadott szabályozás értelmében ráadásul a katonai behívót már elég online kézbesíteni. A sorkatonákat a hatályos törvényi szabályozás szerint nem vethetik be Oroszország területén kívül, és elviekben kimaradtak a tavaly őszi részleges mozgósításból is, amikor 300 ezer – korábbi katonai tapasztalattal bíró – férfit hívtak be, hogy Ukrajnában bevethessék őket.

A kedden elfogadott jogszabály rendelkezéseket tartalmaz arra is, hogy az orosz kormányzók regionális félkatonai egységeket alakíthatnak mozgósítás vagy hadiállapot idején. Ezek az egységek főként drónok és ellenséges diverzánscsoportok elhárítására, valamint terrorellenes műveletekben lennének bevethetők, illetve rendfenntartás céljából.

(Kiemelt képünkön: Orosz katonák egy orosz-üzbég közös hdagyakorlaton vesznek részt Üzbegisztánban, 2021. augusztus 5-én. Fotó: Üzbég védelmi minisztérium/Anadolu/AFP)