Az orosz ágyúzás közepette találat ért egy herszoni iskolát

A teljes frontvonalon sikeres az orosz előrenyomulás a Kreml szerint, az ukrán 3. rohamdandár parancsnoka aggódik. 

2023. október 21., 14:03

Szerző:

Egy iskolát ért találat a Herszon régióban az éjszakai orosz ágyúzásban – írja az Index.  Az X-en egy összeomlott épületről készült videót is meg lehet tekinteni, ami az ukránok szerint bizonyíték az oroszok barbárságára.

A teljes frontvonalon sikeres az orosz előrenyomulás a Kreml szerint

Gagarin kiemelte, hogy a fronton elért sikerek nem teljesülnek olyan gyorsan, mint szeretnék, ugyanis spórolnak nemcsak a fegyverekkel, hanem az emberekkel is. Elmondása szerint a tüzérség és a légierő aktívan vesz részt a műveletekben. A védelmi minisztérium szerint az elmúlt héten az orosz egységek az ukrán fegyveres erők 25 támadását verték vissza Donyeck irányában. Ezekben a harcokban az ukrán csapatok több mint kétezer embert és 73 egységnyi felszerelést veszítettek, a légierő és a rakétaerők öt lőszerraktárat semmisítettek meg.

Kupjanszk irányában – az orosz közlés szerint – a nyugati csoportosulás 61 ellenséges ellentámadást vert vissza. Ott az ukránok a hét folyamán közel ezer katonát, 37 harckocsit és páncélozott járművet, 18 tüzérségi eszközt és 20 járművet veszítettek. Krasznolimanszk irányában a Centrum csoport 18 támadást vert vissza, legalább 940 ukrán katonát és 37 haditechnikai eszközt megsemmisítve.

Az ukránok parancsnok aggodalmát fejezte ki, mert egyszerűen többen vannak az oroszok

„Ha kiképzetlen, rosszul motivált egységek ellen harcolunk orosz kiképzetlen, rosszul motivált egységek ellen, akkor előbb-utóbb meg fognak törni minket egy elemi okból: többen vannak” – fogalmazott az ukrán parancsnok. Szerinte az ukrán hadseregnek javítania kellene a harci kiképzés minőségén, akkor képesek lennénk pótolni ezt a lemaradást. „Ugyanakkor a frontra érkező újoncok gyakran nem tudják, hogyan kell kezelni a fegyvereket, és hiányoznak az alapvető készségek, még olyanok is, mint például a sebesülés ellátása” – vélekedett. Az ukrán fegyveres erőknek nem sikerült „rövid háborút” vívniuk Oroszország ellen. Ennek oka az orosz hadsereg számos erőssége – mondta Andrij Bileckij, a 3. rohamdandár parancsnoka, az Azov egykori vezetője az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában. 

Meglátása szerint az oroszok erőssége, hogy képesek saját fegyvereket gyártani, nem függnek más országok támogatásától. „Vajon mi 50–100 darab F–16-ossal képesek leszünk-e felérni az orosz légierő csoportjához? Nem fogunk. Képesek leszünk-e valaha is egyenlővé válni a lövegek számában? Páncélozott járművek tekintetében? Valószínűleg nem leszünk képesek rá” – mondta Bileckij. Úgy véli, az orosz hadsereg fő problémája a rosszul kiképzett szárazföldi csapatok. Az oroszoknak a kommunikációval és a műszaki hírszerzéssel is gondjaik vannak. Bileckij szerint azonban egyelőre „egyáltalán nem érződik”, hogy Oroszországnak gondjai lennének a mozgósítási erőforrásokkal.

(Kiemelt képünkön: Egy orosz légibombázásban megsemmisült iskola 2022. március 23-án Harkivban. fotó: Sergey BOBOK / AFP)