WHO: Az omikronnál is fertőzőbb lesz az utódja

Könnyen lehet, hogy az omikront követő új variánst már fel is fedezték.

2022. január 26., 16:48

Szerző:

A WHO kedden azt jelentette be, korántsem lesz vége az omikron után a járványnak. A tudósok szerint a következő variáns még fertőzőbb lesz, mert ki akarja szorítani majd az omikront. Azonban a következő mutáció tüneteiről és szövődményeiről még semmit se tudni – számol be róla a Qubit.

A világszervezet európai vezetője, Hans Kluge vasárnap azt nyilatkozta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy Európa a járvány vége felé jár majd az omikron lecsengése után, ugyanakkor szerinte a mostani variáns van olyan fertőző, hogy így is képes túlterhelni az országok egészségügyi ellátórendszerét.

Shiu-Wan Chan, a Manchesteri Egyetem virológusa szerint logikus lenne, ha a következő Covid-variáns az omikronnál is gyengébb lenne. A tudós rámutatott: a vírus célja nem a pusztítás, hanem a terjedés, így amíg enyhébb tüneteket okoz, de nagyobb eséllyel fertőz, az evolúció is azt diktálja, hogy gyengüljön.

Ez a WHO vezetője szerint is lehetséges, ugyanakkor félő, hogy az új variáns ellenállóbb lesz a jelenleg meglévő oltásokkal szemben, így az oltottaknál is súlyosabb tüneteket okozhat. Könnyen lehet, hogy az omikront követő új variánst már fel is fedezték: a „lopakodó omikron” névre keresztelt változat már terjed a világban, és egyes szakértők szerint már nem is az omikron egy variánsaként kezelendő, hanem már megérdemel egy önálló nevet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.