Az Omikron miatt megugrott a halálozások száma, az oltottaknál is

A koronavírus omikron változata, amely tavaly év vége óta söpört végig az Egyesült Államokon, a korábbi változatoknál súlyosabb áldozatokat szedett. 

2022. május 4., 10:29

Szerző:

Olyan emberek is belehaltak a járvány szövődményeibe, akik be voltak oltva, sőt, még emlékeztető oltást is kaptak – derül ki az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) adatainak Washington Post által készített elemzéséből – erről ír a Portfolio. A lap szerint a januárban és februárban a halálos áldozatok 42 százaléka oltott volt, míg szeptemberben, amikor még a deltaváltozat dominált, csak 23 százalék volt ez a szám.

Az adatok a fertőzés időpontján alapulnak, és az olyan mintavételekre korlátozódnak, amelyekben ismert volt az oltási státusz – írja a lap. A halálesetek többnyire idősek és legyengült immunrendszerű emberek között fordultak elő. Az omikron során elhunytak csaknem kétharmada 75 éves vagy idősebb volt.

Az omikron és egyre növekvő számú alváltozatai sokkal fertőzőbbnek bizonyulnak, mint a korábbi törzsek.

A halálesetek számának növekedése feltehetően azzal függ össze, hogy a vakcina védelme idővel csökken, így a leginkább veszélyeztetettebbek számára nehezebbé válik a betegség elkerülése.

Az adatok azt is megmutatták, hogy az oltatlanok továbbra is sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint az oltottak, és sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg, ha megbetegszenek, valamint nagyobb kockázatokkal kell számolniuk, mint azoknak, akik megkapták az emlékeztető oltást.

Az esetszámok az év eleji meredek csökkenés után még mindig emelkednek az Egyesült Államokban.

A New York Times szerint az Egyesült Államokban naponta átlagosan 60 953 eset fordul elő, ami 55 százalékkal több, mint két héttel ezelőtt. Az országban átlagosan napi 17 220 kórházi kezelés történik, ami 16 százalékkal több, mint két héttel ezelőtt, de még mindig közel van a legalacsonyabb szinthez a járvány első hetei óta. Az átlagos napi halálozási arány 400 alá, 331-re csökkent.

A tendencia változását jelzi, hogy New York város hétfőn alacsonyról közepesre emelte a koronavírus kockázati szintjét. A városban átlagosan napi 2654 eset fordul elő, szemben a március eleji napi 600 esethez képest. Ez a szám még magasabb is lehet, mivel sokan most már otthon tesztelnek, és az adatok nem feltétlenül jutnak el a hivatalos nyilvántartásba.

(Kiemelt kép: Egy egészségügyi dolgozó a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát készíti elő az oltás napján a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthonában 2021. január 31-én.  MTI/Rosta Tibor)