Az olasz miniszterelnök szerint az egészségügyi problémák nagy részét az oltatlanok okozzák

A 12 év feletti lakosság majdnem kilencven százaléka vett már fel legalább egy adag oltást.

2022. január 10., 20:49

Szerző:

A koronavírus elleni oltás nélkülieket terheli felelősség a többiek életét korlátozó járványintézkedések miatt Mario Draghi miniszterelnök szerint, aki hétfő esti sajtótájékoztatóján az oltás felvételére szólította fel a lakosságot, melynek tíz százaléka még egy oltást sem kért.

Mario Draghi az utóbbi hetekben fokozatosan bevezetett járványintézkedéseket foglalta össze az olasz és külföldi újságírókkal tartott találkozóján, melyet a televíziók egyenesben közvetítettek.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a 2020-ban és 2021 első félévében bevezetett szigorú zárlat után, tavaly nyár óta a kormány „más hozzáállást követ: nagyon óvatosak vagyunk, ugyanakkor minimálisra akarjuk csökkenteni a pandémia gazdasági, társadalmi hatásait, főleg a fiatalokat tartva szem előtt, akiket a járványhelyzet lelkileg, valamint az oktatás tekintetében is kiemelten sújtott”.

Draghi hozzátette, hogy az ugrásszerűen emelkedő esetszámok ellenére a téli szünet után nem állították át a tanulókat távoktatásra: az iskolákat nyitva kell tartani, mivel az „oktatás a demokrácia alapját képezi” – mondta a kormányfő.

Megjegyezte, hogy 2020-ban az ország több hónapos zárlata 9 százalékos gazdasági visszaeséshez vezetett, miközben tavaly zárlat nélkül a gazdasági növekedés túllépte a hat százalékot.

A miniszterelnök úgy vélte, a jelenlegi „problémák nagy részét” azok okozzák, akik eddig egyetlen oltást sem vettek fel.

„Kevesebb oltatlannal az olaszok szabadabbak lennének”

– jelentette ki Draghi.

Elmondta, hogy a 12 év feletti lakosság majdnem kilencven százaléka vett már fel legalább egy adag oltást, több mint 82 százalék van átoltva, és 40 százalék már az emlékeztető oltást is megkapta.

Kifejtette, hogy az ötven év felettiek esetében azért döntöttek a február elsejétől életbe lépő oltási kötelezettségről, mivel a tudományos adatok szerint az a korosztály van a legnagyobb veszélynek kitéve.

„Köszönetet mondok azoknak, akik már átoltatták magukat, és mindenkit oltásra szólítok fel” 

– mondta Mario Draghi, hangsúlyozva, hogy az oltási pontok már éjszaka is nyitva tartanak.

Roberto Speranza egészségügyi tárcavezető elmondta, hogy az oltatlanok a 12 év felettiek tíz százalékát teszik ki. Az intenzív osztályokon kezelt betegek kétharmada oltás nélküli, a Covid-19 osztályokon található betegeknek pedig a fele.

Patrizio Bianchi oktatásügyi miniszter közölte, hogy a pedagógusok 0,72 százaléka nem oltatta be magát. A tanárok hat százaléka beteg vagy karanténban van, a diákoknak pedig mintegy öt százaléka esin ezen kategóriák valamelyikébe. A diákok 85 százaléka vett már fel legalább egy adag vakcinát, átoltottnak pedig 75 százalékuk tekinthető.

(Kiemelt kép: Mario Draghi olasz kormányfő. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.