Az ideiglenes vezetést bízta meg kormányalakítással a szíriai elnök

Mindezt azok után, hogy Bassár el-Aszadot is újraválasztották a polgárháború sújtotta országban.

2021. augusztus 1., 15:16

Szerző:

Vasárnap az ideiglenes kormány vezetőjét Huszein Arnuszt bízta meg kormány alakítással a szíriai elnök. Aszad még az előző év augusztusában nevezte ki a kormányfőt először, mert a korábbi vezetőt Imád Hamiszt leváltotta posztjáról. A szíriai elnök úgy vélte, hogy Hamisz képtelen megakadályozni a gazdasági válságot Szíriában. A 2011 óta tartó polgárháborúban eddig félmillióan vesztették életüket. Több millióan váltak menekültté az Aszad és ellenzékének összecsapásai miatt. 

Az ideiglenest megelőző kormány számos népszerűtlen intézkedést hajtott végre. Többek közt brutálisan megemelték a benzin árát. A jegyre kapható fejadagokat csökkentették az éhezéstől is sújtott országban. Az ENSZ kutatásai szerint az ország polgárainak nyolcvan százaléka él a létminimum alatt. Az Aszad elnökkel szemben álló erők jelenleg visszaszorultak Szíria észak-nyugati részébe.

 Bassár el-Aszad az elnök a választásokon, nyolcvan százalékos részvétel mellett szinte elképesztő eredményt ért el. A szavazatok 95 százalékát nyerte el még májusban. A. szíriai választásokon független megfigyelők nem vehettek részt. Számos ország és maga az Európai Unió is csalásnak tartja az elnökválasztás végeredményét.

(Kiemelt képünk: A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai elnök kabinetülést tart Damaszkuszban 2019. május 14-én.Fotó: MTI)