Nemzetközi Energiaügynökség: Gondban leszünk a gáztározók feltöltésével

Ha az előttünk álló téli szezonban még nem is kell komolyabb ellátási gondokra számítani, a jövő évi téli szezonra már problémás lehet az európai gáztározókat feltölteni.

2022. október 11., 14:57

Szerző:

„Becsléseink szerint 2023 februárjára a tárolási szint 90 százalékról 25-20 százalékra csökken” – mondta Fatih Birol, a a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője az olasz La Repubblica lapnak kedden adott, gáztározókkal kapcsolatos interjúban. „A kérdés az, hogy Európa hogyan fogja 2023-ban ismét 80-90 százalékra feltölteni a készleteket” – tette hozzá.

Az európai tározók idei feltöltését az tette lehetővé az Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint, hogy Oroszország fenntartotta európai gázszállításait, valamint az, hogy Kína a szokásosnál kevesebb cseppfolyós gázt importált. Jövőre viszont a kínai növekedés ismét lendületet vesz és ezzel együtt gázimportja is emelkedik majd.

A gáztározók most 90 százalékon vannak, de meg kell osztanunk azt, amink van


Birol a lapinterjúban elmondta, hogy a közelgő télen nem számít nagyobb fennakadásokra vagy áramkimaradásokra az európai energiaellátásban, mivel a tárolók körülbelül 90 százalékban fel vannak töltve. Véleménye szerint ezt az állapotot „jelentős ellátási zavar” nélkül február-márciusig fenn is lehet tartani. Amennyiben azonban komolyabb ellátási zavarok lépnének fel, azt csak az európai országok közötti energetikai szolidaritásra hagyatkozva lehetséges áthidalni – mondta Birol.

(Kiemelt képünk: Fatih Birolt, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetőjét (b) Olaf Scholz német kancellár fogadja a dél-németországi Elmau kastélyban 2022. június 27-én, annak a tájékoztató programnak a vendégeként, amelynek keretében a német kancellár a hét gazdag ország csoportjának (G7) csúcstalálkozóját rendezi. Németország június 26. és 28. között a dél-németországi Elmau kastélyban rendezi meg a G7-ek 48. csúcstalálkozóját. Fotó: Ludovic MARIN / POOL / AFP)