06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Az EU-t is aggasztja az Izrael által lebombázott gázai toronyház ügye

Rendkívüli tanácskozást hívtak össze az EU-tagállamok külügyminiszterei keddre, amelyen az izraeli–palesztin feszültség csökkentése a téma.

2021. május 17., 19:24

Szerző:

Az Európai Uniót mélységesen aggasztja az izraeli légierő által lerombolt, több nemzetközi sajtóorgánumnak otthont adó gázai toronyház ügye. Ezt az unió külügyi szolgálatának szóvivője, Peter Stano jelentette ki hétfőn az Európai Bizottság sajtókonferenciáján.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az EU nagy jelentőséget tulajdonít a médiaszabadságnak, alapelve, hogy a sajtómunkásoknak biztonságos és szabad környezetében kell végezni tevékenységüket, elengedhetetlen továbbá, hogy a konfliktusról pártatlan módon tudósítsanak.

Stano megerősítette, hogy az EU-tagállamok külügyminiszterei keddi rendkívüli tanácskozásának központjában az izraeli és palesztin fél között újból kiélesedett feszültségek csökkentése és az erőszak megszüntetése áll.

„Először is sürgősen meg kell akadályoznunk, hogy a konfliktus kiszélesedjen. A tagállamok külügyminiszterei azt fogják megvitatni, hogyan járulhat ehhez hozzá az EU. Másodszor az uniós diplomáciai erőfeszítéseket arra kell irányítani, hogy kezeljük a konfliktushoz vezető problémák gyökerét, annak érdekében, hogy újra meginduljon a békefolyamat a két fél között” – emelte ki Peter Stano.

A szóvivő az Izrael állam ellen bevezethető szankciók lehetőségével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a korlátozó intézkedésekről csakis a tagállami minisztereket tömörítő Tanács dönthet, amelyhez mind a 27 tagállam egyhangú konszenzusa kell. Peter Stano azt is hozzátette, hogy mostanáig egy tagállam sem vetette fel a szankciók bevezetését.

A szóvivő azt is hozzátette, hogy az unió kitart korábbi álláspontja mellett, és határozottan elítéli az illegális izraeli telepesek tevékenységét és a palesztinok kilakoltatását a megszállott területen, mivel azok összeegyeztethetetlenek a nemzetközi joggal, továbbá ellehetetlenítik az 1967-es határokon nyugvó kétállami megoldás megvalósítását.

(Kiemelt képünk: NurPhoto/AFP | Momen Faiz)