Ezekre a helyekre nem utalhat az EU-ból

Uniós állampolgároknak, vagy az Unióban bejegyzett szervezeteknek tilos közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket rendelkezésre bocsátaniuk a jegyzékben felsoroltak számára.

2021. december 6., 12:12

Szerző:

Az Európai Unió egy évvel, 2022. december 8-ig meghosszabbította a világ különböző országaiban elkövetett súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősökkel szembeni szankciórendszerének érvényességét - közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn. Az Európai Unió 2020. december 7-én hozott létre globális szankciórendszert, hogy az elkövetés helyétől és az elkövetők kilététől függetlenül világszerte fellépjen azokkal szemben, akik súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősek.

A globális szankciórendszer az EU álláspontja szerint elősegíti számos kulcsfontosságú uniós cél elérését, így például a béke megőrzését, a nemzetközi biztonság erősítését, valamint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok megszilárdítását és előmozdítását. A szankciók azokra az emberekre és szervezetekre összpontosítanak, akiknek és amelyeknek a tevékenysége veszélyezteti ezeket az értékeket.

A megszorító intézkedések uniós beutazási tilalmat írnak elő a listán szereplők számára, valamint pénzeszközök befagyasztását a magánszemélyeknek és a szervezeteknek. Ezenkívül uniós állampolgároknak, vagy az Unióban bejegyzett szervezeteknek tilos közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket rendelkezésre bocsátaniuk a jegyzékben felsoroltak számára.

Az Európai Unió Tanácsának hétfői határozata szerint a szankciók továbbra is minden eddig jegyzékbe vett emberre és szervezetre vonatkoznak, kivéve egy valakire, aki időközben elhunyt. A szankciós lista jelenleg tizennégy személyre és négy szervezetre vonatkozik.

Az EU első alkalommal március végén vetett ki szankciókat az emberi jogok súlyos megsértése miatt. Többek között a következő jogsértéseket vette célba: tömeges önkényes fogva tartások, különösen a Hszincsiang területén élő ujgurok esetében Kínában, elnyomás a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban, bírósági eljárás nélküli kivégzések és erőszakos eltüntetések Líbiában, az LMBTQ-személyek és a politikai ellenfelek elnyomása és a velük szemben alkalmazott kínzás Csecsenföldön, Oroszországban, valamint a kínzás és a bírósági eljárás nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzések és emberölések Dél-Szudánban és Eritreában.

(Kiemelt kép: Isztambul, 2021. február 10. A törökországi ujgur közösség tagjai az isztambuli kínai nagykövetség előtt tüntetnek a Kína északnyugati részén fekvő Hszincsiangban élő ujgurokkal szemben alkalmazott kényszermunka ellen 2021. február 10-én. MTI/AP/Mehmet Guzel)

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.