Az EU betiltott egy élelmiszer adalékanyagot

Naptejekben továbbra is felhasználható.

2022. január 16., 17:34

Szerző:

A tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe – közölte a brüsszeli testület. A titán-dioxid, vagy titán(IV)-oxid (TiO2) a titán egy természetben is előforduló oxidja. Vízben oldhatatlan, kénsavban lassan oldódik, és szulfát keletkezik.

Magas hőmérsékleten lila színű Ti2O3 vegyületté alakul. Finom szemcséi erősen szórják a fényt, 20-50 nm-es szemcseméretnél a szórás maximuma az UV-tartományban van. Ezért alkalmazzák UV-szűrőként. Festékként Titanium White, titánfehér, Pigment White 6, vagy CI 77891 neveken említik. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Titanii dioxidum néven hivatalos.

Az Európai Bizottság határozata azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez.

Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják.

Pontosan miért is kellett betiltani ezt az adalékanyagot?

A titán-dioxid (E171) tudományos kutatások szerint rákkeltő, génkárosító hatású, ezért az Európai Bizottság 2022 júliusától betiltotta élelmiszer-adalékanyagként való használatát az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták – közölték.

A titán-dioxidot számos élelmiszer, köztük a pékáruk, a szendvicskrémek, a levesek, a szószok és a salátaöntetek, illetve az étrend-kiegészítők fehérre színezésére használják

– tették hozzá.

Érdemes elolvasni ezek után is a kozmetikumok, krémek összetételét.  A titán-dioxidot továbbra is sok területen használják fehérítésre, festékekben, naptejekben is.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrása Shutterstock)

 

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.