Az EP beintett a Fidesznek, a tartózkodás nem fog leadott voksnak számítani a Sargentini-jelentésről szóló szavazáson

2018. szeptember 10., 19:43

Szerző:

Nem sikerült elérnie a Fidesznek, hogy a tartózkodás is leadott szavazatnak számítson szerda délben, amikor az Európai Parlament a Sargentini-jelentésről szavaz. Szóvivői közlés szerint az EP jogi szolgálata hétfőn úgy döntött, hogy a tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani. A demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentés elfogadásához – ami maga után vonná, hogy Magyarország ellen az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt elindítják a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást – a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. Ugyanakkor már a múlt héten vita alakult ki arról, hogy a tartózkodás nem szavazatnak vagy szavazatnak számít-e, ezért kérték ki a jogi szolgálat véleményét.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A Fidesz nyilván azért lobbizott, hogy a tartózkodás leadott szavaztanaak számítson, hiszen az jelentősen csökkenthette volna a Sargentini-jelentés elfogadásának az esélyeit.

Az EP szerda délben szavaz a Sargentini-jelentésről, amely javasolja, hogy Magyarország ellen indítsák el a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást az Orbán-kormánynak a demokratikus intézményrendszer leépítését célzó intézkedései, a jogállamiság elveinek a rendszerszintű megsértése miatt.

A Sargentini-jelentés vitáját kedden tartják az EP strasbourgi plenáris ülésén. Orbán Viktor hét percen át beszélhet az eseményen.