Az egyiptomi elnöknek nem tetszik, hogy Európa nem fogadja be a bevándorlókat

Meg is indokolta, miért.

2022. január 11., 21:11

Szerző:

Az egyiptomi elnök élesen bírálta kedden Európa migrációs válságkezelését, és azt, hogy nem hajlandó befogadni a határaihoz érkező menedékkérőket. Abdel-Fattáh esz-Szíszi az Ifjúsági Világfórumon beszélt erről, Sarm-es-Sejk üdülővárosban.

Szíszi felhívta a figyelmet arra, hogy Egyiptom legkevesebb hatmillió olyan bevándorlót fogadott be, akik a hazájukat sújtó szegénység vagy konfliktus elől voltak kénytelenek elmenekülni. Azt mondta, hogy kormánya más országokkal ellentétben nem zárja be a migránsokat menekülttáborokba, hanem szabadon hagyja őket élni, együtt a közösséggel. Az elnök beszélt arról is, hogy az utóbbi években megszigorították a határainak ellenőrzését, elejét véve ezzel annak, hogy Egyiptom az Európába igyekvő afrikai és közel-keleti migránsok kiindulópontja legyen – tudósított az MTI.

„Nem hagytuk, hogy az emberek átkelőhelyként használják Egyiptomot az ismeretlenbe, és könyörtelen végzettel szembesüljenek a Földközi-tengeren Európába tartó vándorlásuk során” – hangsúlyozta az egyiptomi elnök.

 (Kiemelt képünk: Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő a Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezletén a kairói elnöki palotában 2021. december 1-jén. Fotó: MTI/EPA)

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.