Az egyiptomi elnök feloldotta a szükségállapotot

Négy évig tartott.

2021. október 25., 21:28

Szerző:

Több év óta első ízben feloldotta a szükségállapotot országában Abdel-Fatáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, aki ezt saját maga jelentette Facebook-oldalán, írja az MTI.

Egyiptom először 2017 áprilisában vezette be a szükségállapotot, majd azóta háromhavonta meghosszabbította.

Egyiptom 2017 áprilisában azután jelentett be három hónapos szükségállapotot az egész ország területére, hogy Egyiptom északi részén, Tantában és Alexandriában két öngyilkos merényletet követtek el kopt templomok ellen, és azokban legalább 46-an haltak meg és mintegy 100-an sebesültek meg.

A merénylet elkövetését az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.

A rendkívüli állapot újbóli bevezetése olyan különleges jogkörökkel ruházta fel az elnököt, mint a kiadványok cenzúrázása vagy akár elkobzása,

mindennemű kommunikációs forma megfigyelése, esetleg elhallgattatása, bizonyos esetekben bármilyen intézmény bezárása, vagy a polgárok korlátozása szabad mozgásukban.

Emellett lehetővé tette az államfő számára, hogy a polgári személyeket sürgősségi állambiztonsági bíróságok elé citálja.

(Kiemelt kép: Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök lecseréli arcmaszkját a Görögország, Egyiptom és Ciprus közötti háromoldalú találkozó után Athénban 2021. október 19-én. Fotó: Aris Messinis / AFP)