Az Egyesült Államok Ukrajnán kívül képzi ki az ukrán egységeket

A tavasszal várhatóan fokozódó harcokra készítik fel az ukrán egységeket.

2023. február 9., 08:51

Szerző:

Az Egyesült Államok a tavasszal várhatóan fokozódó harcokra Ukrajnán kívül készíti fel az ukrán haderő egyes egységeit – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora szerdán.

John Kirby az amerikai kül- és biztonságpolitika irányairól szóló sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ukrán fél jelezte: fejleszteni szeretné összfegyvernemi műveleti képességeit, ezért az amerikai védelmi minisztérium Ukrajna területén kívül zászlóaljszintű kiképzést nyújt. Megjegyezte, hogy az összfegyvernemi műveletek lehetővé teszik nagyobb katonai egységek összehangolt műveleteit nyílt színen. Ezt figyelembe véve tartalmaztak a legutóbbi katonai támogatási csomagok Bradley és Stryker típusú páncélozott járműveket – fűzte hozzá.

A fehér házi illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást folyamatosan a változó helyzethez igazítják: a háború kezdetén ezért tankelhárító Javelin rakéták voltak a szállítások homlokterében, később viszont a légvédelmi rakéták és a nagyobb hatótávolságú tüzérségi eszközök. Megismételte, hogy szinte napi kapcsolatban vannak az ukrán féllel.

A vadászrepülőkre, köztük az amerikai F-16-osokra vonatkozó ukrán igénnyel kapcsolatban John Kirby úgy fogalmazott, hogy nem szeretne elébe menni semmilyen, a jövőbeli biztonsági támogatásra vonatkozó bejelentésnek, és valós időben folytatják a tárgyalásokat arról, hogy az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei milyen további képességekkel tudják ellátni Ukrajnát.

A háború lehetséges lezárásával kapcsolatban a nemzetbiztonsági koordinátor úgy vélte: minden, ami a Kreml felől látszik, arra utal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folytatni szándékozik a háborút, ezért az Egyesült Államok és más országok nem tudnak mást tenni, mint megadni a támogatást Ukrajna számára, hogy képes legyen a harcmezőn sikereket elérni.

(Kiemelt kép: ukrán katonák egy gyalogsági harcjárművel haladnak a frontvonal felé Kelet-Ukrajnában 2022. november 24-én, az ukrajnai orosz invázió közepette. Anatolij Sztepanov / AFP)