Az egyenlőségi EU-biztos előtt a magyar romák kérése, segítséget kérnek Brüsszeltől

2020. április 16., 13:38

Szerző:

Helena Dallinak, az Európai Bizottság egyenlőségi kérdésekben illetékes máltai tagjának a hivatala vizsgálja Horváth Aladárék azon kérését, hogy

indítson az EU rendkívüli segélyakciót, amelynek keretében élelmiszert, gyógyszert, védőeszközöket lehetne eljuttatni a legrosszabb helyzetben lévő, nagyrészt romák lakta magyar, illetve más európai településekre.

EU-tisztújítás EU-tisztújítás
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A Magyarországi Roma Parlament elnöke, a Társadalmi Kerekasztal kezdeményezője – mint azt a 168 Órával közölte – ilyen értelmű tájékoztatást kapott Brüsszelből, mégpedig Vera Jourovának, az európai értékek tiszteletben tartását felügyelő európai bizottsági alelnöknek a munkatársától.

Horváth Aladár az uniós intézmények vezetőihez intézett minapi levelében felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor a tömeges elbocsátások idején is munkavégzéshez köti és a forráshiányos önkormányzatokra testálja a szociális segítségnyújtást, miközben további pénzeket von el minden önkormányzattól. A roma politikus felajánlotta: szükség esetén megadják azoknak a magyar településeknek a listáját, ahol azonnali segítségre van szükség.

Az Eurostat adatai szerint

a legszegényebb húsz európai régióból négy található Magyarországon.

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

2024. február 27., 11:34

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.