Az Egészségügyi Világszervezet felszólította Izraelt, hogy fejezze be a harcokat Gázában

A WHO szombaton bejelentette, hogy sürgős tervet dolgoz ki a gázai kórház kiürítésére.

2023. november 19., 09:37

Szerző:

A WHO szombaton bejelentette, hogy sürgős tervet dolgoz ki a gázai kórház kiürítésére, amelyet a „halál övezetének” nevezett. 120 beteg maradt a kórházban, köztük csecsemők is. Az Al-Shifa a gázai övezet legnagyobb kórháza. Szombaton több száz ember hagyta el a kórház épületét, ami alatt Izrael szerint a Hamász parancsnoki központja van. A Hamász szerint  IDF állításai hamisak – írja a HVG.

A WHO kijelentette, a kórházban a helyzet kétségbeejtő, a víz, az áram, a gyógyszerek, az élelmiszer és az orvosi felszerelés hiánya miatt. A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikumhiány és a rossz higiéniai körülmények miatt. A Fehér Ház továbbra is azon dolgozik, hogy a Hamász és Izrael között megállapodás szülessen. Az október 7-e óta tartó konfliktusban eddig több mint 11 500 palesztin vesztette életét Gázában, míg az izraeli oldalon mintegy 1200 a halálos áldozatok száma.

(Kiemelt képünkön: Az izraeli hadsereg által 2023. november 15-én közzétett képen izraeli katonák a Gázai övezetben lévő Al-Shifa kórházban hajtanak végre műveleteket, az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti folyamatos harcok közepette. Fotó: Izraeli hadsereg / AFP)

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat – jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.