Az amerikaiak szerint Oroszország fegyverként használja az élelmiszer-szállítmányozást

Joe Biden szerint felháborító az oroszok lépése.

2022. október 30., 12:57

Szerző:

Washington szerint Oroszország fegyverként használja az élelmiszer-szállítmányozást – írja amerikai forrásokra hivatkozva a Guardian.

Humanitárius katasztrófától tartanak

Moszkva bejelentette, hogy felfüggesztik a korábbi megállapodást, amely értelmében az orosz hadsereg hagyta, hogy a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna tovább kereskedhessen. A háború kezdete óta sok kulcsfontosságú kikötő került megszállás alá, az ukránok így a terményt nem tudták eljuttatni a megfelelő országokba. Az ENSZ közreműködésével végül sikerült megállapodnia a feleknek, hogy az oroszok kiengedik a gabonát, csakhogy ezt az egyezséget most felmondták. Az oroszok a kilépést azzal magyarázzák, hogy az ukránok dróntámadást hajtottak végre a Fekete-tengeri flottájuk ellen.

Joe Biden amerikai elnök szerint felháborító az oroszok lépése, Antony Blinken külügyminiszter pedig arról értekezett, hogy Oroszország miként próbál fegyvert kovácsolni az élelmiszerellátás kérdéséből.  Blinken szerint az orosz fél ezzel az alacsony- és közepes jövedelmű országok lakosainak árt a leginkább, amivel súlyosbodik az egyre csak kibontakozó humanitárius válság. Az amerikaiak arra kérték az oroszokat, hogy térjenek vissza az eredeti, „életmentő” megállapodáshoz.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kirakodják a máltai bejegyzésű Rojen teherhajót az olaszországi Ravennában. MTI/EPA/ANSA/Fabrizio Zani/Pasquale Bove)

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

06:17

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.