Az amerikai parti őrség egy orosz „hírszerző hajót” követ Hawaii előtt

Az amerikai parti őrség tisztviselői figyelemmel kísérnek egy orosz hajót, amelyet a Hawaii-szigetek közelében lévő vizeken láttak. Vélhetően hírszerzési célokkal hajózik.

2023. január 20., 07:57

Szerző: ,

Az amerikai parti őrség tisztviselői figyelemmel kísérnek egy orosz hajót, amelyet a Hawaii-szigetek közelében lévő vizeken láttak, és amelyről úgy vélik, hogy hírszerzési célokra használják – közölte a héten az ügynökség a cbsnews.com információi szerint. 

Nincs kizárva, hogy orosz kémhajóról van szó

A szerdán kiadott sajtóközleményben a parti őrség megjegyezte, hogy a nemzetközi törvények lehetővé teszik, hogy külföldi katonai hajók szabadon közlekedjenek az Egyesült Államok kizárólagos gazdasági övezetében, amely az Atlanti- és Csendes-óceán azon részeit jelöli ki, ahol az Egyesült Államok és más part menti nemzetek ellenőrzést gyakorolnak a természeti erőforrások felett. A parti őrség szerint azonban a  „külföldi zászló alatt közlekedő katonai hajók”-kal kapcsolatban (mint a Hawaii közelében megfigyelt orosz hajó), „gyakran megfigyelték, hogy az adott területen tevékenykednek és vesztegelnek".

A terület a ügynökség 14. körzetéhez tartozik, amelynek illetékességi körébe tartoznak a Hawaii-szigetek körüli vizek, valamint a Csendes-óceán középső és nyugati részének nagy része. A tizennégyes körzet az iroda „legnagyobb felelősségi területe”, amely a parti őrség szerint több mint 14 millió négyzetmérföldnyi szárazföldi és tengeri területet foglal magában. Tartalmazza az Oahu, Maui, Kauai, a Big Island, valamint az Amerikai Szamoa, Saipan, Guam, Szingapúr és Japán területén lévő egységeket, és közel 1800 katonát foglalkoztat aktív szolgálatban, tartalékos, civil és segédszemélyzetben – áll a honlap leírásában.

 Az ügynökség közzétett egy rövid videoklipet a megfigyelési felvételekkel, amelyeken az orosz hajó a Hawaii partjainál lévő vizeken halad.

„Az amerikai parti őrség jelenleg is figyelemmel kíséri a Hawaii közelében közlekedő orosz hajót” – mondta Dave Milne parancsnok, az ügynökség külügyi főnöke közleményében. „Mindennapi műveleteink részeként a Csendes-óceán térségében minden hajót nyomon követünk a felszíni és légi eszközök, valamint a közös ügynökségi képességek segítségével” – folytatódott a közlemény. „A parti őrség a nemzetközi tengeri törvényekkel összhangban működik, hogy minden nemzet félelem és viták nélkül tehesse ugyanezt. Ez különösen fontos a mozgás és a hajózás szabadságának biztosítása érdekében az egész Kék Csendes-óceánon”.

(Kiemelt képünk: a parti őrség felvétele az orosz hajóról via Twitter)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.