Alelnökeit is megválasztotta az Európai Parlament

Az Európai Parlament kedden megválasztotta a testület 14 alelnökét a jelenlegi parlamenti ciklus hátralévő két és fél évére.

2022. január 19., 06:55

Szerző:

A strasbourgi plenáris ülésen leadott szavazatok alapján az első fordulóban kilenc, a második fordulóban pedig három alelnököt választottak – olvasható az MTI közleményében.

Az utolsó két helyet a harmadik fordulóban töltötték be. Az Európai Néppárt uniós parlamenti frakciójának 3, a szocialistáknak 5, a Renew frakciónak 3, valamint az ECR-nak, a Zöldeknek és az Európai Baloldalnak 1-1 képviselőt sikerült az alelnöki székbe juttatnia.  

A Fidesz jelöltje, Járóka Lívia a szavazás megkezdésekor visszalépett az ECR-os jelölt Robert Zile javára.

Az alelnökök szükség esetén helyettesíthetik az EP elnökét, és többek között elnökölhetnek is az üléseken. Az alelnökök tagjai az Elnökségnek is, amely a parlament valamennyi adminisztratív, személyzetet érintő és szervezeti ügyével foglalkozik. A testület 5 kvesztorát, akik az EP-képviselőket érintő adminisztratív ügyekért felelősek, szerdán választják meg.

(Kiemelt kép ILLSUZTRÁCIÓ. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2021. július 7-én. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas/AFP)

Megőrizte stabilitását az izraeli kormány, miután visszavonta kilépési szándékát vasárnap a nyolcpárti koalícióból Gaida Rinavi Zoabi, a baloldali liberális Merec párt arab képviselőnője.