Tömött sorok a horvát autópályákon

Az elmúlt hétvégén mérték a legnagyobb forgalmat a horvát autópályák történetében - közölte hétfőn a horvát állami autópálya-kezelő vállalat (HAC)

2022. augusztus 1., 15:19

Szerző:

A cég jelentése szerint július 29. és 31. között 959 998 jármű közlekedett a HAC kezelése alá tartozó autópálya-szakaszokon és a vállalat – áfa nélkül – 53,6 millió kuna (2,8 milliárd forint) útdíjat szedett be.

A tavalyi azonos időszakhoz képest 2,2 százalékkal volt nagyobb a forgalom és egy százalékkal nagyobb a bevétel. 2019-hez viszonyítva – amely rekordévnek számított a horvát turizmusban – a forgalom 5,7 százalékkal, a bevételek 1,5 százalékkal nőttek – közölte a vállalat.

Az év elejétől július végéig a HAC több mint 35,5 millió járművet regisztrált az autópályákon. 2021 ugyanezen időszakához viszonyítva a járműforgalom 20 százalékkal, a beszedett útdíj 23 százalékkal nőtt. Ami még fontosabb – hangsúlyozta a vállalat –, hogy 2019 első hét hónapjához  képest 8 százalékkal nőtt a járműforgalom a horvát autópályákon. Idén – az előző két évhez hasonlóan – a turisztikai szezon támogatása érdekében nem vezettek be szezonálisan tíz százalékkal magasabb útdíjakat – emlékeztet a HAC.

 (A kiemelt kép illusztráció. fotó: Denis LOVROVIC / AFP)

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.