Ausztriában változtak a beutazási szabályok

A magasabb kockázati besorolású országokból érkezőket érintik a szigorítások.

2021. augusztus 3., 15:15

Szerző:

Ausztriában keddtől életbe lépett az a rendelet, melynek értelmében a Spanyolországból, Hollandiából és Ciprusról érkezőkre szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak, írja az MTI. A rendelet elsősorban a nyaralásból visszatérő osztrákokat érinti. A repülőgépen érkezőknek vagy teljes immunitással vagy negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük. A teljes immunitást az uniós digitális védettségi igazolvánnyal, illetve angol vagy német nyelvű oltási papírral lehet igazolni, a negatív PCR-teszt pedig nem lehet 72 óránál régebbi.

Amennyiben a beutazó ezen igazolások egyikével sem rendelkezik, a repülőtéren köteles alávetni magát a hatóságok által rendelkezésre bocsátott ingyenes PCR-tesztelésnek. Ha ez valami miatt nem lehetséges (például hajnali érkezés vagy a repülőtéri tesztállomáson kialakult tumultus miatt), a beutazónak regisztrálnia és 24 órán belül teszteltetnie kell és annak eredményét azonnal szükséges eljuttatnia az egészségügyi hatóságoknak. Ha ezt nem teszi meg, akkor hatósági karanténba kerül. 

A rendelkezés oka, hogy az említett három ország járványügyi szempontból az eddiginél magasabb kockázati besorolást kapott. A szabályozás egyelőre csak a repülőgéppel érkezőkre vonatkozik. Aki nem hajlandó alávetni magát a tesztelésnek, azt akár 1450 euróra is megbüntethetik.

(Kiemelt kép: 2020. október 12-én a bécsi reptéren utazók maszkot viselve mennek. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)