Ausztriában éjféltől feloldják az éjszakai kijárási korlátozást

Több mint fél év után szombat éjféltől szabadon lehet éjszaka is mászkálni. Hétfőtől nyitnak az általános iskolák, szerdától pedig általános nyitás lép érvénybe: újra látogathatók lesznek az éttermek, hotelek, valamint a kulturális és sportrendezvények.

2021. május 15., 19:53

Szerző:

Szombat éjféltől Ausztria-szerte feloldják a koronavírus-járvány megfékezését célzó, november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást – jelentette be Wolfgang Mückstein szociális és egészségügyi miniszter.

A javuló járványügyi adatok miatt az iskolák már május 17-én visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, míg az általános nyitás május 19-én lép életbe. Szigorú feltételekkel, de kinyitnak az éttermek külső és belső terei, a hotelek, és látogathatók lesznek a kulturális és sportrendezvények is.

A távolságtartás és az FFP2-es maszk zárt terekben kötelező viselése érvényben marad. A nyitás után a „zöld útlevél” biztosít szabad belépést az újranyitó éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre a beoltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív teszttel rendelkezőknek.

Ausztriában átlépte a négymilliót a beadott oltások száma, miközben napok óta 1000 alatt van az új megbetegedések száma, és a kórházban ápoltak száma is folyamatosan csökken. Ausztriában a járvány halálos áldozatainak száma eddig 10 470.

(Kiemelt kép: Sebastian Kurz osztrák kancellár. Fotó: MTI/EPA | Christian Bruna)