Ausztria május 19-től nyit: zöld útlevél kell majd szinte mindenhová

Sebastian Kurz kancellár osztrák kancellár bejelentette a májusi nyitás részleteit.

2021. május 10., 21:15

Szerző:

Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is – jelentette be Sebastian Kurz kancellár.

A döntést a járványügyi mutatók kedvező alakulása, a kiterjedt tesztelés és az oltások előrehaladása tette lehetővé. Október 5-e óta először hétfőn regisztráltak ezernél kevesebb új koronavírusos megbetegedést, és már 2,5 millióan megkapták legalább az első adag védőoltást.

A kancellár hangsúlyozta, a nyitás legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett a május 19-étől életbe lépő „zöld útlevél” lesz, amely a beoltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív koronavírus-teszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít az élet különböző területein.

Az ágazatokra és területekre lebontott biztonsági terv célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen. A vendéglátó egységekben, rendezvényeken a helyszínen is lehet gyorstesztet csináltatni, ami viszont csak arra az alkalomra szól.

A kinyitó éttermek belső tereiben egy asztalnál négy felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek tartózkodhatnak, a teraszokon és kerthelyiségekben viszont tízfős is lehet egy-egy asztaltársaság.

A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 50 százalékát tölthetik meg. A szabályozás beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálta a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől. Mindenütt kötelező lesz a maszkviselés és a negatív koronavírusteszt.

Az iskolák két nappal előbb, május 17-én, hétfőn térnek vissza a hagyományos jelenléti és teljes létszámú oktatásra, heti háromszor tesztelik majd a gyerekeket. Az esküvők és céges ünnepségek egyelőre még nem megengedettek, ezek megtartásának céldátumát július 1-ére ígérte a kancellár.

 

(Kiemelt kép: MTI/EPA | Christian Bruna)