Ausztráliában az elmúlt 60 év legsúlyosabb áradása pusztít

A hatóságok eddig 18 ezer embert menekítettek ki, de ma is ezrek hagyhatják el otthonaikat Sydney nyugati részének árvíz sújtotta külvárosaiban, miközben a szakadó eső várhatóan a következő napokban is kitart.

2021. március 22., 06:35

Szerző:

Az elmúlt három nap szakadatlan esőzése megárasztotta a folyókat Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben, ami kiterjedt károkat okozott, és elkerülhetetlenné tette a lakosság tömeges evakuációját. „Meg kell erősíteni magunkat, ez a hét nagyon nehéz lesz” – mondta újságíróknak Glaydis Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke.

Az állam olyan részeit is elöntötte a víz, amelyek egy évvel ezelőtt a szárazsággal és a katasztrofális bozóttüzekkel küzdöttek. „Nem tudok arról, hogy az állam történetében valaha is hasonlóan szélsőséges időjárási körülmények lettek volna gyors egymásutánban, ráadásul egy világjárvány közepette” – mondta Berejiklian.

Sydney-ben vasárnap az év eddigi legcsapadékosabb napját jegyezték fel 110 milliméternyi esővel, míg Új-Dél-Wales egyes részein az elmúlt hat nap alatt közel 900 milliméternyi csapadék hullott, ami a márciusi átlag több mint háromszorosa.

A hatóságok közlése szerint eddig 18 ezer embert kellett kimenekíteni az állam alacsonyan fekvő térségeiből. Eddig 13 ideiglenes befogadóközpontot nyitottak az evakuáltak számára, de újabb központok nyitása várható, mert a meteorológusok a hét közepéig további esőzéseket jeleznek. Árvízi riasztást adtak ki a szomszédos Queensland egyes részeire is.

(Kiemelt kép: EPA | Dave Hunt)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.