A korlátozások ellenére is ezrek tiltakoztak Ausztráliában a nemzeti ünnep ellen

A szigetországban január 26. nemzeti ünnep, Ausztrália napja, ami a brit gyarmatosítók emlékét idézi.

2021. január 26., 06:09

Szerző:

Ausztrália napja 1994 óta nemzeti ünnep az országban. 1788-ban ezen a napon érkezett meg a kontinensre az első brit gyarmatosító flotta. Az azt megelőzően már 60 ezer éves történelemmel rendelkező őslakos közösség számára viszont ez nem ad sok okot az ünneplésre; legtöbbüknek gyásznap a mai, amikor a tőlük elvett földekre, a brit gyarmatosítók és az általuk behurcolt betegségek által megölt emberekre emlékeznek.

Sydney-ben mintegy 3000-en tiltakoztak az „invázió napja” ellen, holott a koronavírus-járvány miatt legfeljebb 500 fős rendezvények tarthatók. A rendőrség tömeges őrizetbe vételekkel fenyegetőzött, de végül csak négy embert vettek őrizetbe. Melbourne-ben a tiltakozók 100 fős csoportokban gyűltek össze, hogy ne sértsék meg az előírásokat. Az ország minden államának fővárosában tartottak tiltakozásokat.

Aktivisták kampányt indítottak, hogy másik napon legyen az ország nemzeti ünnepe, amely nem idézne fel történelmi sérelmeket és fájdalmakat az őslakos közösségben, de Ausztrália jobboldali miniszterelnöke, Scott Morrison azon az állásponton van, hogy igenis ezen a napon kell megtartani az ünnepet.

„Azért ezen a napon ünnepelünk, mert ez az a nap, amely örökre megváltoztatta az ország sorsát. Ezt nem lehet megúszni vagy megváltoztatni” - mondta Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke.