Kivonul Ausztráliából az ENSZ kínzás elleni missziója

Az ENSZ hétfőn felfüggesztette a kínzás elleni misszióját Ausztráliában, miután több börtön és fogház meglátogatását is megtiltották ellenőrei számára a kontinensnyi szigetországban.

2022. október 24., 13:14

Szerző:

Az ENSZ kínzás elleni misszió ellenőrei, akik a fogvatartottakkal szembeni kegyetlen bánásmód megelőzése érdekében önként elfogadott egyezmény alapján érkeztek meglátogatni az ausztrál büntetés-végrehajtási intézményeket, azt követően hozták meg ezt a „drasztikus lépést,” hogy kérésük ellenére megtagadták tőlük a belépést „több olyan helyszínen, ahol őrizeteseket tartanak fogva,” illetve nem biztosítottak hozzáférést „releváns információkhoz és dokumentumokhoz.”    

Aisha Muhammad ENSZ-főellenőr, a Maldív-szigetek legfelsőbb bíróságának bírája megállapította, hogy Ausztrália „egyértelműen megsértette” nemzetközi kötelezettségeit. „Megelőző küldetésünk bemutatására tett számos erőfeszítésünk ellenére nem sikerült magunkat világosan megértetni” – fogalmazott Aisha Muhammad.

Nem kaptak magyarázatot arra, miért nem engedték be őket

Mindössze három másik országban: Ruandában, Azerbajdzsánban és Ukrajnában került eddig sor az ENSZ kínzásellenes missziójának felfüggesztésére vagy az államok feljelentésére az ENSZ kínzás elleni bizottságánál. Ausztrália 2017-ben ratifikálta az ENSZ kínzás elleni egyezményének (OPCAT) opcionális jegyzőkönyvét, amelynek részes államai a fogvatartottak védelmét célzó önkéntes reformokat fogadnak el, illetve megnyitják létesítményeiket az ENSZ-ellenőrök előtt.
    

„Semmilyen valódi magyarázat nincs arra, miért akadályozták meg az ellenőrök belépését” 

– jelentette ki Steven Caruana, az egyezmény betartását felügyelő ausztrál szervezet koordinátora az AFP francia hírügynökségnek.

„Ausztráliának csaknem öt éve volt felkészülni a látogatásra. Canberrának most a kínzás elleni bizottság előtt kell majd választ adnia erre a kínos esetre” – tette hozzá a koordinátor.

Nem csak Ausztráliában van baj    

A probléma mögött az ausztrál szövetségi kormány és az egyezmény végrehajtásáért felelős tagállamok közötti nézeteltérés áll. Új-Dél-Wales és Queensland tagállam nagyobb pénzügyi támogatást követelnek a canberrai szövetségi kormánytól. Az ENSZ-delegáció szerint Új-Dél-Wales, amely Ausztrália legnépesebb tagállama, egy kisebb börtönbe nem engedte belépni ellenőreit. A queenslandi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint ez a tagállam egy elmegyógyintézet fekvőbeteg-osztályainak meglátogatását tiltotta meg az ellenőröknek.    

Az ausztrál börtönöket, a fiatalkorúak részére fenntartott fogházakat és a bevándorlási központokat rendszeresen vádolják az emberi jogok megsértésével, különösen az ausztrál őslakos közösség tagjaiéval. Canberrának 2023 januárjáig kell teljesítenie kötelezettségeit. Ellenkező esetben Ausztrália felkerülhet azon országok listájára, amelyek nem tartják be az ENSZ-egyezményt vagy lényeges elmaradásban vannak az emberi jogok területén.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com)