Négyezer megrontást ábrázló felvételt foglaltak le egy ausztrál pedofilnál

A férfi foglalkozás közben, gyermekotthoni gondozóként több száz alkalommal erőszakolt meg gyerekeket. A legfiatalabb áldozat egy éves. 

2023. augusztus 2., 20:41

Szerző:

A queenslandi rendőrség Argos nevezetű, különleges egységének nyomozói kilenc évvel ezelőtt bukkantak rá a darkneten olyan videofelvételekre és fényképekre, amelyek két fiatalkorú lány megrontását ábrázolták, és ezeket feltöltötték a nemzetközi adatbázisba. Az ausztrál szövetségi rendőrség (AFP) felderítői tavaly augusztusban értek el áttörést az ügyben, méghozzá egy lepedő révén, amely az egyik fotó hátterében látható. Azonosítani tudták a jellegzetes mintázatú textil származási, illetve (egykori) használati helyét: a brisbane-i gyermekgondozási központot. A nyomozók adatgyűjtése során képbe került az intézmény egyik korábbi alkalmazottja, akit októberben vettek őrizetbe – írja a krónika online. A volt ausztrál gyermekgondozót 91 gyermek szexuális zaklatásával vádolják, és rendőrség az ország egyik legsúlyosabb és „leghátborzongatóbb” eseteként tartja számon.

Az AFP információ szerint a legfiatalabb áldozatok egyévesek voltak. 

A támadásokat 2007 és 2022 között tíz különböző gyermekgondozási központban követte el, és a rendőrség szerint kizárólag „serdülőkor előtti lányokat” molesztált. A 45 éves férfi ellen a vád 1623 bűncselekményről szól, köztük 136 nemi erőszak és 110 tíz év alatti gyermekekkel való „szexuális erőszak” – közölte a rendőrség. A rendőrök a házkutatások során, több mint 4000 képet és videót találtak a telefonján és számítógépén.

A rendőrség szerint „minden alkalmat” lefilmezett vagy lefényképezett.  

„Ez az egyik legszörnyűbb gyermekbántalmazási ügy, amelyet közel 40 éves rendőri munkám során láttam, és az új-dél-walesi rendőrség továbbra is könyörtelenül folytatja az ügyet a 23 áldozatunk nevében, akik továbbra is első számú prioritásunk maradnak” – mondta az AFP sajtótájékoztatóján Justine Gough, az AFP helyettes vezetője.

A 91 áldozat közül 87 ausztrál, a fennmaradó 4 áldozatot akkor erőszakolta meg amikor rövid ideig a tengerentúlon dolgozott. A rendőrség közölte, hogy együttműködik a nemzetközi ügynökségekkel a négy személy felkutatásában, de nem árulta el, hogy mely országokról van szó. „Tavaly augusztus óta keményen dolgozunk a tartalomban szereplő gyermekek azonosításán” – mondta Justine Gough szövetségi rendőrfőnök-helyettes. 

Queenslandből és Új-Dél-Walesből mintegy 35 nyomozó és nyomozó alkotta azt a csapatot, amely a rendőrség által felfedezett gyermekpornográf tartalmak elemzéséért felelt. A rendőrség szerint a férfi átment a Queenslandben és Új-Dél-Walesben a gyermekgondozási központokban való munkavégzéshez szükséges szigorú háttérellenőrzéseken. Queensland megbízott rendőrfőnök-helyettese, Col Briggs elmondta, hogy a nyomozók már 2021-ben megkezdték a nyomozást, de „akkor még nem volt elegendő bizonyíték ahhoz, hogy lépjenek”.

A férfi, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, augusztus 21-én jelenik meg egy queenslandi bíróság előtt. Amint ez a bírósági eljárás befejeződik, kiadják Új-Dél-Walesnek, ahol további vádakkal kell szembenéznie.

(Kiemelt képünk illusztráció.  Fotó: Sandrine Marty / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)