Eldobja a diktátor nevét Kazahsztán fővárosa

Kazahsztán fővárosa, a Nurszultán Nazarbajevről átnevezett Nur-Szultán visszakapja régi nevét, és újra Asztana lehet.

2022. szeptember 14., 07:55

Szerző:

Három év után ismét Asztana lesz Nur-Szultán, Kazahsztán fővárosának neve, jelentette be Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán. A fővárost, amit eleve az 1990 utáni rezsim építtetett a régi, Almati helyett, három éven keresztül a volt kazahsztáni elnök-diktátor, Nurszultán Nazarbajev nevét viselte.

Tokajev hivatalba lépése után nevezte át Asztanát Nur-Szultánra, 2019-es döntését pedig most visszavonta. Igaz, rendeletéhez hozzáfűzte, az összes többi, Nazarbajevről elnevezett kazahsztáni településnek meg kell tartania a nevét, csak a főváros változtat. A rendkívül elszigetelt, télen extrém hideg Asztana 1997 óta Kazahsztán fővárosa, ekkor helyezte át a központot Nazarbajev Almatiból, ami a gazdaság és értelmiség legfontosabb városa.

A mostani döntés a 2021-es, nagy kazahsztáni tömegtüntetések hatása, Tokajev úgy tűnik, a népi követelésekre reagálva, illetve a volt elnök befolyását csökkenteni kívánva hozta most meg ezt a döntést. Nazarbajev pozícióit már az is gyengítette, hogy júniusban a kazahok elsöprő többséggel szavaztak meg egy alkotmánymódosítás-csomagot, ami a volt elnök hatalmát korlátok közé szorítja.

(Kiemelt kép: Asztana látképe. Fotó: Meiramgul Kussainova / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.