Árverésen a világ legnagyobb csiszolt gyémántja

Ez a gyémánt korábban még sosem volt nyilvánosan látható. 

2022. január 17., 18:29

Szerző:

Árverésre bocsátják februárban a világ legnagyobb csiszolt gyémántját, az 555,55 karátos Enigmát, amelyet az aukciót megelőzően először állítanak ki Dubajban – írja a Gulfnews nyomán az MTI. 

„Az Enigma soha korábban nem volt nyilvánosan látható” 

– mondta Nikita Binani, a Sotheby's aukciósház londoni ékszerszakértője. A kiindulási árat meghatározták, ezt azonban csak külön kérésre közlik az érdeklődőkkel.

„A gyémánt több mint két évtizede van a jelenlegi tulajdonosnál, aki nem kívánja felfedni kilétét”

– tette hozzá Binani. Arról, hogy ezt megelőzően hány tulajdonosa volt, egy családi örökség része volt-e, nincsenek információk. Az Enigma 2006-ban került be a Guinness Rekordok könyvébe mint a világ legnagyobb csiszolt gyémántja.

Az Enigma egy karbonádó, vagyis fekete gyémánt. Ezek nem túl gyakori képződmények, keletkezésük 2,6-3,8 milliárd évre nyúlhat vissza. Nyomokban nitrogént és hidrogént tartalmaznak, valamint oszbornitot, amely csak a meteoritokban fordul elő. Ilyen gyémántokat csak Brazíliában és a Közép-Afrikai Köztársaságban találtak.

(Kiemelt kép: A 2022. január 17-én készült képen az Enigma gyémánt látható a Dubaj emírségben. Fotó: Giuseppe Cacace / AFP)

 

Megőrizte stabilitását az izraeli kormány, miután visszavonta kilépési szándékát vasárnap a nyolcpárti koalícióból Gaida Rinavi Zoabi, a baloldali liberális Merec párt arab képviselőnője.