14 éve nem volt ilyen alacsony a nyilvántartott munkanélküliek száma ebben az EU-s országban

A munkaügyi központok adatai alapján készült jelentés szerint a múlt hónapban 86 ezerrel, 2,8 százalékkal lett kevesebb regisztrált munkanélküli márciushoz képest.

2022. május 4., 14:33

Szerző:

Spanyolországban idén áprilisban 3 millió 22 ezerre csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma, amely utoljára 2008 áprilisában volt ilyen alacsony – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium szerdán.

A munkaügyi központok adatai alapján készült jelentés szerint a múlt hónapban 86 ezerrel, 2,8 százalékkal lett kevesebb regisztrált munkanélküli márciushoz képest.

A havi beszámolók 26 éves történetében ez a második legjobb eredmény a 2019 áprilisában mért 91 ezres csökkenés után.

A munkanélküliség mérséklődésének szempontjából az év negyedik hónapja hagyományosan kedvező szokott lenni a húsvéti ünnepek, szabadságolások, növekvő utazások miatt. A koronavírus-járvány viszont felborította ezt a trendet és 2020-ban rekord mértékben, mintegy 283 ezerrel növelte meg a munkanélküliek számát.

A járvány visszaszorulásával idén újból megtarthatták a szokásos húsvéti tömegrendezvényeket, a korlátozások közül csak a betéri maszkviselés kötelezettsége maradt  életben – április 20-án ezt is feloldották –, amely hozzájárult a munkanélküliségi adatok javulásához.

Ennek megfelelően a szolgáltatói szektorban csökkent leginkább, 65 ezerrel, 3 százalékkal a munkanélküliek száma áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva.

A javulás minden ágazatot és minden tartományt érintett, területi bontásban Andalúziában tapasztalták a legnagyobb, 33 ezres csökkenést.

Éves összehasonlításban 888 ezerrel, 22,7 százalékkal lett kisebb a munkanélküliség a dél-európai országban.

A spanyol kormány a javulás folytatódására számít, a tavalyi 13,3 százalék után idén 12,8 százalékos munkanélküliségi rátával számol.

A munkaügyi minisztérium szerdai jelentésében kitért arra is, hogy a foglalkoztatottak száma áprilisban meghaladta a 20 milliót, valamint javult a foglalkoztatás minősége is, mivel a hónapban aláírt új munkaszerződések 48 százaléka határozatlan időre szól és ez kiemelkedőnek számít.

A spanyol parlament februárban munkaügyi reformot fogadott el, amely a határozatlan idejű foglalkoztatást nevezte meg általános gyakorlatnak és meghatározta azt a kevés kivételt, amikor ettől el lehet térni.

(Kiemelt kép: illusztráció. Emberek sorban állnak élelmiszeradományért Madridban, Spanyolországban a növekvő munkanélküliség miatt 2020. november negyedikén. Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency / AFP)

2023. június 9., 21:10

Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton – közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.