Arizóna államban is betiltották az abortuszt

Kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetést kap, aki abortuszt hajt végre, vagy abortusztablettát ad. 

2022. szeptember 24., 08:41

Szerző:

Mostantól csak azok a nők részesülhetnek abortuszban, akiknek az élete forog kockán - írja a Guardian.

Csak állami intézményen kívül lehet terhességmegszakítást kérni

Egy bírói döntés 50 éves fennálló végzést helyezet hatályon kívül. 

Ezentúl csak azok a nők részesülhetnek abortuszban, akiknek az élete forog kockán. A rendelet szerint az állam abortuszklinikáit bezárják, és mindenki, aki abortuszt szeretne, azt csak az állami intézményen kívül teheti azt meg. A rendelet azonnal hatályba lép.

A törvény értelmében kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az, aki műtétet hajt végre vagy abortusztablettát ad.

A civil szervezetek tiltakoztak a rendelet ellen, de az állam republikánus főügyésze üdvözülte a döntést, amire szerinte már rég szükség lett volna.

(Kiemelt fotónk illusztráció: „Véres a talárotok” jelentésű transzparens a legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntését ellenző tüntetésen Washingtonban. MTI/EPA/Michael Reynolds)

19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.