Arctic Roll

Bár „feltalálója” egy cseh ügyvéd, mégis tipikusan angol desszert, az Arctic Roll, az „északi-sarki tekercs”, amely néhány évtizedes homályba merülés után, napjainkban újra reneszánszát éli.

2011. július 17., 11:46

Szerző:

Az eperlekvárral ízesített, vékony piskótába tekert fagylalt ötlete egy cseh ügyvédtől, Ernest Veldentől származik, aki 1939-ben a nácik elől menekült Angliába. A sütemény gondolata az ’50-es években született meg benne, s erre alapozva nyitotta meg saját gyárát, ahol nagyüzemileg állította elő ezt az édességet. A britek hamar megszerették, sőt, olyan népszerűvé vált, hogy a ’80-as években már több mint 25 millió „mérföldnyi” tekercset adtak el belőle. A ’90-es években azonban hanyatlásnak indult a fagyasztott finomság népszerűsége, és esztendőkön keresztül a feledés homálya fedte. Ám az elmúlt évek gazdasági recessziója, valamint az egyik legnagyobb édességgyártó cég hathatós marketing munkája újra feltámasztotta.

Sokan nosztalgiából vásárolják, mert a gyermekkoruk ízét ébreszti fel bennük és sokan kényelemből veszik, mert készen, fogyasztható állapotban kapható az üzletekben. Akár így, akár úgy, a fagylaltos édesség eladási számai újra az egekbe szöknek, és nem túlzás azt állítani, hogy az Arctic Roll a gazdasági válság igazi nyertese.

Gyakorlott háziasszonyok (és férfiak) könnyedén megbirkóznak az elkészítésével, ha kellő időt tudnak rászánni:



12-16 adag Arctic Roll

Eperlekvár
500 g cukor
500 g megtisztított, kockára vágott, friss eper
1 fél citrom leve

Tegyük lábosba az epret, szórjuk rá a cukrot és facsarjuk rá a fél citrom levét. Alacsony hőfokon hagyjuk 30 percig rotyogni, néha keverjük meg, de amint forrni kezd, ne keverjük tovább. Forraljuk fel 110 fokra, majd öntsük át egy másik edénybe és hagyjuk kihűlni.


Eperfagylalt
500 g eperpüré (passzírozzuk át saját magunk)
300 ml tejszín
150 ml zsíros tej
126 g kristálycukor
200 g megtisztított, negyedekbe vágott eper

Egy nagy tálban verjük fel az eperpürét, a tejet, a cukrot és a tejszínt. Tegyük két órára a hűtőbe.

A munkalapra terítsünk ki egy tiszta fóliát, kanalazzuk rá a fagylaltot és csinosan helyezzünk el rajta egy sor epret. Göngyölítsünk belőle egy kb. 4 cm átmérőjű és 20 cm hosszú tekercset. Éjszakára tegyük be a mélyhűtőbe.

Másnap keljünk korán és süssünk piskótát. Ha kész, a még melegen feltekert, majd kihűlt piskótát óvatosan nyissuk szét. Kenjünk rá egy vékony réteg eperlekvárt, helyezzük rá a fóliától megszabadított fagylalthurkát, majd göngyöljük fel.

Tálalás
Vágjunk megfelelő vastagságú szeleteket belőle, díszítsük a tányért eperlekvárral és a tetejére szórjunk eperdarabkákat.

Az eredeti Arctic Rollnak ma már számtalan változata létezik; mangós, kávés, vaníliás vagy például keserű csokoládéval kombinálva. Az ízek variációinak csupán a fantáziánk szabhat határt!