Egyre több kórházi nővért és ápolót bántalmaznak munkája közben

Egy amerikai vizsgálat után az Index megkérdezte, mi a helyzet Magyarországon. Az eredmények nem túl szívderítőek.

2022. július 26., 09:01

Szerző:

Több mint 5000 kórházi ápoló bevonásával készített felmérést az amerikai NNU (National Nurses United) a munka közbeni abúzusról és zaklatásról, amelynek során az ápolók 31 százaléka arról számolt be, érte már munkahelyi inzultus kórházakban. Sőt, a koronavírus-járvány óta az atrocitások gyakoriságának növekedéséről is beszámoltak. Nagyon gyakori a verbális zaklatás, de nem ritka sajnos a fizikai inzultus sem.

Magyarországhoz hasonlóan az Egyesült Államokban is egyre súlyosabb a nővérhiány, egyre hosszabbak a várakozási idők is, a jelenséget pedig az NNU ott ezzel hozta szoros összefüggésbe.

Az amerikai adatok nyilvánosságra kerülése után az Index is megkérdezte a magyar kórházi dolgozókat, ők mit tapasztaltak munkahelyi inzultus terén, a cikk szerint pedig a válaszadók szerint itt is hasonló a helyzet, a probléma tehát határokon átnyúló. Fizikai, tettleges bántalmazást a nővérek és segédnővérek szenvedtek el legnagyobb arányban, a diplomás ápolók kissé ritkábban. Ilyet szinte kizárólag a betegek és látogatóik követtek el ellenük, a dolgozók közti viták csak elvétve érték el a tettlegesség szintjét. Szexuális zaklatást nővérek és segédnővérek egyenlő gyakorisággal szenvedtek el, a diplomás ápolókhoz képest ritkábban.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy nőt szaglásvizsgálatnak vetnek alá az északkelet-franciaországi Nancy Egyetemi Kórházban, 2020. október 28-án. Fotó: AFP | Jean-Christophe Verhaegan)